jaktak.cz

Jak prokázat příjmy pro získání hypotéky | rady

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak prokázat příjmy pro získání hypotéky | rady. Získat hypotéku nemusí být žádnou noční můrou. Stačí splnit dané dispozice, podstatou je prokázání příjmu. Banky a peněžní ústavy zkoumají příjem, aby získaly jistotu, že jste schopni úvěr splácet. Snadno příjmy prokážete, pokud máte účet u peněžního ústavu, kde hypoteční úvěr žádáte. Peněžní ústav nebo banka má ve výpisech klientské historie věrohodné informace o Vašich příjmech a výdajích, které jsou pravidelně vedeny. Jednoduše řečeno, jsou to výpisy z účtu, na který vám chodí výplata.

Krok 1

Nemáte ještě založený účet?

Pokud ještě žádný účet nemáte, neznamená to žádný problém. Doložit příjmy lze prostřednictvím Vašeho zaměstnavatele. Zajděte za vaší účetní a nechte si potvrdit příjmy na formuláři banky, kde si chcete brát hypotéku. Banka zjišťuje informace o Vašich závazcích z bankovních a nebankovních registrů, ty jsou důležitým faktorem pro posouzení získání hypotéky.

Krok 2

Stačí výplatní pásky za poslední měsíce

Optimální pozici pro získání hypotéky má klient zaměstnaný na dobu neurčitou, který má za sebou zkušební dobu. Bankám pak k prokázání příjmu stačí dvě nebo tři poslední výplatní pásky anebo výpisy z účtů a zaměstnavatelem orazítkované potvrzení o příjmu. Banky zkoumají příjmy za poslední tři měsíce až rok.

Krok 3

Jakou podobu mají příjmy

Jedná se o příjem z hlavního pracovního poměru, příjem z vedlejšího pracovního poměru, příjem z pronájmu nemovitostí, příjem za čerpání mateřské dovolené, důchod a pak ostatní příjmy, například z literární činnosti a podobně. Banka si může zkontrolovat, zda na účet chodí částka, kterou máte na potvrzení od zaměstnavatele.

Krok 4

Jste podnikatel nebo osoba samostatně výdělečně činná?

Váš příjem prokazujete podle aktuálního daňového přiznání a s tím souvisejícího potvrzení o zaplacení daně z příjmu. Banky zkoumají váš čistý příjem. Jsou banky, které si vyžádají také potvrzení o bezdlužnosti u finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení i zdravotní pojišťovny.

Krok 5

Než smlouvu podepíšete

Hypoteční smlouvu před podpisem důkladně prostudujte. Pokud čemukoli nerozumíte, zeptejte se. Nyní ještě lze smlouvu upravit. Ale jakmile ji podepíšete, je smlouva závazná a pak za každou změnu musíte platit. Vyřízení hypotečního úvěru záleží na rychlosti klienta při shromažďování podkladů a na tom, jak uvedené procesy na sebe navazují.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-prokazat-prijmy-pro-ziskani-hypoteky-rady.html