jaktak.cz

Jak poznat Rychnovsko | tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak poznat Rychnovsko | tipy. Při návštěvě Rychnova nad Kněžnou je výletník spokojen. Okresní město nabízí úplnou "všehochuť“ turistických lákadel: historii, umění, literární odkaz, slavné rodáky, sportovní vyžití i přírodní krásu Orlických hor. Jak poznat Rychnovsko?

Krok 1

Rychnovsko je nejvýchodnějším okresem Královéhradeckého kraje. Značnou část regionu tvoří Orlické hory - Rychnov leží na jejich úpatí. Městem s asi 11 tisíci obyvatel protéká řeka Kněžná a někteří místní patrioti jsou velmi citliví na správnou gramatiku jejího názvu – jedná se o přídavné jméno (správně je „Přebrodili jsme Kněžnou“, nikoliv „Přebrodili jsme Kněžnu“). Mimochodem - říčka se dá opravdu přebrodit v kterémkoliv místě. Celá republika zná „fabku“, značku zámků FAB, která pochází z Rychnova. Významným zaměstnavatelem na Rychnovsku je Škoda Kvasiny (Superb, Superb Combi a Yeti).

Krok 2

Do Rychnova nad Kněžnou se dá poměrně snadno cestovat autobusem (od Hradce Králové, Pardubic nebo od Ústí nad Orlicí). Poměrně rychlá je doprava autem – po státní silnici číslo 11 a u Vamberka na číslo 14, nebo po silnici 14 od Náchoda, případně po jedenáctce do Častolovic a odtud po místních komunikacích. Ale asi jen zapřísáhlý zastánce dráhy se na výlet do Rychnova vydá vlakem. Nejprve je třeba dojet do Častolovic (trať z Týniště respektive z Meziměstí do Letohradu) a pak lokálkou do Rychnova. Trať končí 15 kilometrů za Rychnovem v Solnici.

Krok 3

Značná část turistů má zájem prohlédnout si barokní rychnovský zámek. Nachází se prakticky ve středu města. Zámek byl navrácen původním majitelům Kolowratům Libštejnským. Je veřejnosti přístupný. Majitel zámku Jan Kolowrat Krakowský má na svých webových stránkách sekci věnovanou zámku. Tam je možno před plánovanou návštěvou nejen zjistit otevírací dobu zámku, ale rovněž kulturní akce na zámku pořádané. V zámku sídlí i Orlická galerie.

Krok 4

Nejslavnějším rodákem Rychnova je spisovatel Karel Poláček. Do svého rodiště zasadil nejen Bylo nás pět, ale (k tehdejší nelibosti „potrefených“ maloměšťáků) také román Okresní město. Rovněž Hostinec U kamenného stolu se odehrává v letovisku u Rychnova. Ale asi známější je místo natáčení filmové verze v nedaleké Solnici (hotel převzal románový název). Karel Poláček má v Rychnově památník (v židovské synagoze). Divadelní festival Poláčkovo léto pořádaný v netradičních prostorách města se koná vždy o prázdninách.

Krok 5

Rychnov nad Kněžnou proslavili i dva novodobí muzikanti – klavírista a skladatel Rudolf Rokl a spoluzakladatel Semaforu Jiří Šlitr. V dubnu se ve městě koná tradiční akce Šlitrovo jaro - setkání přátel a příznivců Jiřího Šlitra a Semaforu spojené s koncertním vystoupením.

Krok 6

Turisté neznalí Rychnova mohou navštívit Městské informační centrum. Sídlí na náměstí. Tam je možno získat informace o všech akcích pořádáných v regionu Rychnovska, a bývá jich poměrně dost, po celý rok je z čeho vybírat. Zájemci také dostanou propagační materiály týkající se turistických možností – sportování, ubytování, relaxace, stravování, cyklostezky, pěší turistika, hrady, zámky a památky.

Krok 7

Rychnov je sportovní město. I návštěvníci mohou využívat městskou rekreační zónu u letoviska Studánka: Lanové centrum, běžecké a cyklistické okruhy, koupaliště, ubytování, restaurace. Na Studánku se automobilista dostane z výpadovky na Javornici nebo pěšky po zelené či červené značce z Rychnova.

Krok 8

Rychnov je největším městem Orlických hor, takže jím projíždějí a zastaví se turisté mířící do oblasti Deštného nebo do Říček, kde jsou dvě největší lyžařská střediska Orlických hor. Turisté přijíždějí i v létě a Rychnov nad Kněžnou je pro ně výchozím bodem (nebo „střediskem“) pro cykloturistiku (kopcovitý terén) nebo pěší turistiku.

Krok 9

Při pobytu na Rychnovsku je možno navštívit: Orlické hory Zříceniny hradů Litice a Potštejna (půvabná cesta po červené podél Orlice), Vamberk s muzeem krajky, Zámek v Častolovicích, Zámek v Doudlebách nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí se zámeckým parkem, Zámek v Opočnu, Dobrušku (kde se odehrává děj Jiráskova románu F. L. Věk).

Krok 10

Na Rychnovsku by bylo "hříchem" mlsat jinou zmrzlinu než tu z mlékárny v Opočně. Nejlepší je klasika - vanilková.

Amatérští filmaři mají Rychnov spojený s Rychnovskou osmičkou - nejstarší amatérskou filmařskou soutěží ve východní Evropě. Koná se obvykle v září.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-rychnovsko-tipy.html