jaktak.cz

Jak vybrat externí disk | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak vybrat externí disk | rady. Externí disky jsou v posledních letech velice populární, protože umožňují transfer velkého množství dat a zálohování. V obchodech nám proto prodejci nabízí různé typy externích disků a je velice náročné z nich vybrat ten nejlepší. Nutno říct, že při výběru musíte uvažovat tak, aby byl daný externí disk nejlepší pro vás a pro vaše individuální potřeby. I když kapacita externího disku je pro spotřebitele nejdůležitějším parametrem, je třeba hledět i na další vlastnosti výrobku.

Co je potřeba

• Vědět, k jakému účelu disk chcete
• Vědět, jak velký by disk měl být a jak velkou kapacitu by měl mít
• Vědět, kolik peněz za něj chcete dát

Krok 1

Externí disk vybírejte v prvé řadě podle jeho kapacity (kolik dat můžete na externí disk uložit) anebo také podle jeho velikosti (rozměru disku). Na výběr máte z disků 16 GB, 320GB, 500GB, 720GB, 1TB, 1,5TB a 2TB. Čím je kapacita externího disku větší, tím je také obvykle větší i jejich velikost a je proto náročnější je přenášet.

Krok 2

Externí disky vybírejte podle konstrukce. Malé přenosné disky můžete velice hravě strčit do kapsy bundy, kdežto velké externí disky jsou určeny ke stálému umístění na jednom místě. Koupit si také můžete velký externí box, který však musíte nejprve naplnit. To však vyžaduje jistou odbornost, zkušenosti a znalosti.

Krok 3

Neméně důležitým parametrem externích disků je jejich rychlost otáčení. U malých disků je standardem rychlost 5400rpm, u velkých pak berte takové, jež mají rychlost minimálně 7200rpm. Dostatečnou rychlost potřebujete k tomu, aby k přehrání a k přečtení přístroj nepotřeboval příliš dlouhý čas a vy pak na výsledek nečekali i několik desítek minut. Je tedy zcela pochopitelné, že tedy i rychlost otáček externího disku významně ovlivňuje cenu externího disku.

Krok 4

Externí disk vyberte také podle účelu užití. V nabídce je totiž také moderní SDD disk, který má kapacitu 16 GB a jeho velikost je podobná klíčence. Jenže není to pro změnu moc málo a vskutku vám to bude takový externí disk s nízkou kapacitou k něčemu?

Krok 5

Pamatujte na rozhraní, jímž je externí disk osazen. Ty nejnovější externí disky se propojují s pomocí USB 2.0 anebo USB 3.0 (rychlejší přenos dat), ale existují ještě disky s rozhraním eSATA, FireWire, IEEE1394 a LAN. Velké disky přitom musí být přitom na stálo zapojeny do elektrické sítě, malé disky si berou elektrickou energii s pomocí USB portu napojením na notebook anebo počítač.

Krok 6

Podstatná je pro většinu z nás také cena externího disku. Externí disky s větší kapacitou jsou vždy dražší. Nejlevnější pevné externí disky o kapacitě 500 – 1000 GB vás vyjdou cca na 1000 korun. Ty nejdražší, nejvíce propracované disky (s rozsáhlou kapacitou, rychlostí i přijatelnou velikostí) vás mohou vyjít až na 13 000 korun.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-externi-disk-rady.html