jaktak.cz

Jak si vybrat dalekohled | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si vybrat dalekohled | rady. Chcete si pořídit dalekohled? Na trhu máte v současné době ohromný výběr různých dalekohledů různých značek, rozličných parametrů i typů, jeho koupě proto není vůbec jednoduchá. Potřebujete-li pomoci s výběrem dalekohledu, snad pro vás bude tento článek vodítkem.

Krok 1

Dříve, než se vrhnete na nákup dalekohledu, měli byste se rozhodnout, k jakému účelu dalekohled chcete využívat (ke sledování ptáků, lovu, k turistice, sledování nebeských těles, divadla, k pozorování přírody, ke sledování okolí z lodní paluby), a dále v jakých světelných podmínkách máte v plánu dalekohled používat nejčastěji. Na výběr máte z těchto základních typů: kapesního dalekohledu (malý, lehký, pro děti, do kina i divadla), kompaktního dalekohledu (představuje ideální skloubení lehkosti, dobrého zorného pole a kvalitního zaostření), klasického dalekohledu (základní vzhled a vybavení dalekohledu), velkého dalekohledu (jeden tubus se stativem) a dalekohledu pro myslivce (které potřebují obzvláště kvalitní optiku, která umožní sledování i za šera, důležitá je zde i hmotnost a voděodolnost dalekohledu).

Krok 2

Dalekohled dále vybírejte podle jeho síly. Sílu dalekohledu určují dvě čísla, která jsou uvedena takto: 10x50 (apod.). První číslo přitom představuje zvětšení sledovaného objektu (přiblížení), a to druhé pak říká, jaký je průměr čočky v dalekohledu, která ovlivňuje světelnost a zorné pole. Čím větší parametr přední čočka má, tím lépe větší zorný úhel, větší světelnost, kontrast i barevné podání). Pakliže hledáte dalekohled s optimálním zvětšením, světelností, zaostřením i velikostí zorného pole, kupte si dalekohled označený hodnotami 7x35. Dalekohled se sílou 7x50 oceníte tehdy, když budete sledovat svůj cíl ve zhoršených světelných podmínkách, jako například při západu slunce a v noci. Výkonnější dalekohled 10x50 pak je schopen projít i přes světelný smog a dokážete s ním sledovat i hvězdy (nicméně za cenu zúženého zorného pole a velkou váhu). Jaké dalekohledy jsou pro vás nejlepší?

Turistika – širokoúhlý kompakt se sílou 4x30, 7x35, 8x21, 10x25, 10x50 anebo 12x25

Lovecký dalekohled by měl být odolný a určený pro sledování objektů za zhoršených světelných podmínek. Ideální jsou proto kompakty se střechovými hranoly se sílou 7x50, 7x35 anebo 10x50.

Sledování přírody – širokoúhlý triedr se sílou 7x35, 7x50 a případně i 10x50.

Na plavbu je ideální dalekohled 7x50, 7x60 anebo 10x50. V případě, že si vyberete binokulární dalekohled má jasný obraz i za velmi špatných podmínek, i přes mlhu, déšť, sněžení… Kromě nich však tento dalekohled ocení i sportovci a cestovatelé. Námořní binokulární dalekohled je nepromokavý a má i speciální úpravu proti zamlžení.

Letní kino, venkovní divadlo, koncert anebo sportovní utkání – 7x35, 7x50, 10x50, 12x50, 16x50.

Divadlo, halový sport vyžaduje kompaktní dalekohled o síle 4x30, 8x21 anebo 10x25.

Sledování ptáků potřebuje kvalitní dalekohled, tzv. binokulár s možností dobrého zaostření a přiblížení a síle 7x35, 10x50 anebo 12x50. • V případě, že často sledujete objekty při špatném osvětlení, potřebujete dalekohled s hodnotami 7x50, 7x60 anebo 10x50.

Krok 3

Dalekohledy se zoomem velmi lákají, ale jsou vskutku to nejlepší? To, že má dalekohled zoom, poznáte podle prvního číselného parametru na dalekohledu, které má širší označení, např. 10-30x50 (ne jen 10x30 anebo 10x50). Dalekohled se zoomem však není lepší, než ostatní, ve skutečnosti je tomu přesně naopak! Dalekohledy se zoomem totiž mají menší zorný úhel i nižší světelnost, a také jsou více náchylné k poškození při pádu.

Krok 4

Proč vybírat podle zorného pole a váhy? Váha dalekohledu úzce souvisí s čočkou, a tedy s mírou zaostření a zorným polem. Jinak řečeno, čím větší zorné pole a zaostření, tím více se vám dalekohled pronese. Jestliže nechcete, aby se vám dalekohled pronesl, vybírejte takové dalekohledy, které mají zaostření maximálně 10. Zajímavým řešením skloubením nízké váhy a širokého zorného pole, jsou binokulární dalekohledy se střechovými hranoly, které jsou v současnosti velice oblíbené, jde o tzv. kompaktní dalekohledy. Takovýto dalekohled je nazýván také triedr a má tvar písmene H, s jeho výběrem naleznete optimální řešení, jak snížit váhu bez ztráty jasnosti, světelnosti a bez třesu obrazu. Tento typ dalekohledu vám totiž umožní příjemné sledování objektů ne velkou vzdálenost bez omezení zorného pole. Takový kapesní dalekohled pak váží okolo 200 – 300 gramů, turistické dalekohledy, dalekohledy do letních kin, i ke sledování přírody váží okolo 500 gramů. Lovecké a námořnické pak váží obvykle okolo 650 gramů. Ornitologické a myslivecké jsou pak nejtěžší, protože váží 800 gramů a více.

Krok 5

Při výběru dalekohledu si všímejte, z jakého materiálu je vyroben, zda jsou vodotěsný, odolný vůči nárazu a pogumovaný (aby se dalekohled dobře držel a neklouzal).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-dalekohled-rady.html