jaktak.cz

Jak se zbavit listí | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se zbavit listí | rady. Podzim je krásný měsíc plný barev. Stromy mění svůj kabát a odhazují nepotřebné lístky. Nicméně je odhazují i do blízkosti našeho domova, což až tak příjemné není. Navíc kvůli spadanému listí trpí také tráva. Jak vyřešit problém spadaného listí? Zamyslíme se nad několika variantami. Jak se zbavit listí krok za krokem.

Krok 1

Nejprve je potřeba listí dostat na jedno místo. Nejjednodušší je shrabat ho hráběmi. Když je shrabáno, poté se můžete rozhodnout, co dál.

Krok 2

Listí je možné dát do pytlů a ty potom vysypat na kompost. Z kompostu je pak výborné hnojivo. Co když je ale kompost plný nebo do něj listí dát nechceme?

Krok 3

Pak existují sběrné dvory na bioodpad, kam je možné listí v pytlích odvézt. Dobrou zprávou je, že celý servis je zdarma a navíc si můžete prázdné pytle odvézt zpět. Stále více jsou také mezi sběrnými nádobami na tříděný odpad rozšířené hnědé nádoby na bioodpad, ty lze také využít, ale problémem může být jejich malý obsah. Proto v některých obcích bývá v podzimním období pravidelně přistavován kontejner, kam lidé mohou listí přivézt a dál už nic neřešit. Zjistěte si tedy, jestli i vaše obec tuto možnost nabízí.

Krok 4

Pokud jste příznivcem moderní techniky, pak si kupte vysavač na listí. Když je listí suché, pak ho vysavačem odsajte a podrťte. Tím se zmenší jeho objem. Drť je možné pak využít jako posyp okolo plotu. Proč byste měli toto dělat? Protože v příštím roce na místě, kde tento posyp provedete, neporoste plevel.

Krok 5

Vysavač na listí se dnes dá sehnat celkem levně a kromě funkce vysávání a drcení mají zpravidla také funkci foukání (tedy opačný proces než je vysávání), která může být využita pro sfoukání listů dohromady.

Krok 6

Na závěr pár varovných rad – listí v žádném případě nepalte, jak je tomu dost často zvykem. Následný zápach je nepříjemný nejen pro vás, ale také pro okolí. A pálení listí na zahradě může být také zdraví či dokonce životu nebezpečné. Hořící listy může vítr rozfoukat do okolí, kde pak mohou způsobit nechtěný požár.

Krok 7

Také je nevhodné dávat listí do mokré popelnice, kde může zmrznout, a popeláři nebudou moci kvalitně odvést svoji práci.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-zbavit-listi-rady.html