jaktak.cz

Jak zazimovat muškáty

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Víte, jak zazimovat muškáty? Muškáty (nebo také pelargonie) jsou víceleté rostliny, které jsou díky svým krásným bohatým květům hojně používány na ozdobu oken a balkónů. Jak již bylo zmíněno, jsou to rostliny víceleté, proto je potřeba je přes zimní měsíce zazimovat. Jak na to? Čtěte dál malý návod v kostce.

Krok 1

Muškáty je potřeba zazimovat ještě před tím, než uhodí první mrazíky. S přípravou na jejich zazimování je však vhodné začít již na přelomu září a října, kdy je třeba, abyste začali pozvolna omezovat jejich zálivku a přestali rostliny hnojit.

Krok 2

Před vlastním zazimováním muškátů je třeba nejprve rostliny na zazimování připravit. Tato příprava zahrnuje jejich úpravu, kdy je třeba rostliny sestříhat nebo seřezat asi na 1/3 jejich velikosti, odstranit všechny suché listy a všechny květy.

Krok 3

Dále je třeba rostliny zkontrolovat, zda nejsou napadené nějakým škůdcem či plísní a napadené kusy ošetřit chemickým postřikem proti škůdcům. Případně můžeme preventivně ošetřit všechny rostliny.

Krok 4

Takto připravené rostliny přeneseme do skleníku nebo do vhodné místnosti v domě, např. do chodby či sklepa. Vhodná místnost však musí mít teplotu jen asi 10 až 15 ˚C, protože při vyšší teplotě by rostliny mohly utrpět teplotní šok. V této místnosti musí také být okno, aby měly rostliny dostatek slunečního světla.

Krok 5

Během přezimování je potřeba rostliny průběžně kontrolovat, zda neuhnívají nebo zda je nenapadl škůdce, dále cca dvakrát za měsíc je třeba trochu zalít a případně také zastřihnout nově vyrostlé listy. V době přezimování rostliny rozhodně nehnojte.

Krok 6

První přihnojení (nejlépe speciálním hnojivem na pelargonie) proveďte až na začátku měsíce března, kdy je také třeba začít pomalu navyšovat zálivku.

Krok 7

A vyplatí se vůbec muškáty zazimovat, není lepší koupit si na jaře nové květiny a ušetřit si tak starosti a práci? Pokud máte pro zazimování vhodné podmínky, rozhodně se je pokuste zazimovat do dalšího roku. Motivací vám může být fakt, že rostlinka se vám za péči, kterou ji budete věnovat také v zimních měsících, odvděčí, protože víceletá rostlina má bohatší květy než rostlina jen jednoletá.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zazimovat-muskaty.html