jaktak.cz

Jak postupovat při dopravní nehodě | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak postupovat při dopravní nehodě | rady. Bohužel se může stát i vám, že se ať už vaší vinou či vinou někoho jiného stanete účastníkem dopravní nehody. Víte, jak se máte v takovéto situaci zachovat?

Krok 1

Nejdůležitější je pokud možno nepanikařit a s chladnou hlavou zhodnotit situaci na místě nehody. Pokud vám to dovolí váš stav, co nejdříve zabezpečte místo havárie, nejlépe samozřejmě k tomu určeným výstražným trojúhelníkem. Je-li to možné, oblékněte se předtím do reflexní vesty, která je součástí povinné výbavy každého automobilu, aby nedošlo ještě k dalšímu neštěstí z důvodu, že nebudete při pohybu na silnici vidět.

Krok 2

Pokud je některý z účastníků dopravní nehody zraněn, je třeba zavolat záchranku a případně poskytnout první pomoc. Pokud jsou na místě nehody zranění, je třeba vždy přivolat policii.

Krok 3

Policii je také třeba přivolat v případě, pokud škoda na některém ze zúčastněných aut činí laickým odhadem více než 100.000,- Kč, vznikla-li vlivem nehody hmotná škoda na majetku třetí strany nebo v případě, že se účastníci nehody nejsou schopni dohodnout na tom, kdo dopravní nehodu zavinil.

Krok 4

Pokud není k dopravní nehodě přivolána policie, respektive nejsou splněny podmínky pro její přivolání, musí spolu účastníci nehody písemně sepsat dohodu o zavinění, a to buď na příslušný formulář pro záznam o dopravní nehodě, nebo postačí i jen obyčejný papír. Vhodné je, aby dohoda obsahovala identifikaci všech zúčastněných osob i automobilů, času a místa nehody i zjednodušený nákres dopravní nehody včetně popisu příčiny, průběhu a následků nehody. Dohodu je třeba sepsat ve dvou vyhotoveních (pro každého zúčastněného jedno) a na každém vyhotovení musí být originály podpisů obou zúčastněných.

Krok 5

Pokud jste nebyl viníkem nehody, vezměte si jméno a adresu viníka (z předloženého občanského průkazu), a zejména údaje o jeho pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (z předložené zelené karty). Nechce-li vám viník potřebné doklady poskytnout, neprodleně volejte policii a alespoň si pro jistotu napište SPZ jeho automobilu, kdyby chtěl viník z místa nehody ujet.

Krok 6

Pokud jste byl viníkem nehody, bezodkladně poskytněte poškozenému výše uvedené údaje z občanského průkazu a zelené karty, respektive mu předložte tyto dokumenty.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-postupovat-pri-dopravni-nehode-rady.html