jaktak.cz

Jak postupovat, když vás vytopí soused | rady

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak postupovat, když vás vytopí soused | rady. Sedíte večer doma před televizí a najednou z koupelny slyšíte kapat vodu, jako kdyby vám v ní pršelo? Bohužel sousedovi buď přetekla vana, vytekla mu pračka nebo mu prasklo v bytě nějaké potrubí a tak váš byt nechtěně vytopil. A co teď máte dělat? Jak postupovat, když vás v bytě vytopí soused?

Krok 1

Bude to asi těžké, ale první co musíte udělat, je nechat věci tak, jak jsou a vytopený byt zdokumentovat fotografiemi a případně i jejím slovním popisem. Také je třeba vzniklou situaci ukázat tomu, kdo ji způsobil, tedy sousedovi.

Krok 2

Viník vytopení bytu (čili váš soused) má povinnost uvést váš byt do původního stavu před vytopením, a to buď vlastními silami, nebo s pomocí najatého řemeslníka a uhradit veškeré náklady, které přitom vzniknou.

Krok 3

Existují tři možnosti úhrady vzniklých nákladů. Pokud má soused uzavřeno příslušné pojištění odpovědnosti, které se vztahuje také na případ vytopení sousedního bytu, budou náklady zřejmě uhrazeny z jeho pojistky. Pokud soused nemá toto pojištění uzavřené, ale máte vy pojištěnou vaši domácnost proti vytopení, pak vám peníze na úhradu škody vyplatí vaše pojišťovna a ta si pak bude nárokovat uhrazení této částky na sousedovi, který vás vytopil. Třetí možností je ta, kdy nejste pojištěn ani vy ani váš soused. V tom případě se musíte se sousedem sami domluvit, jak bude škoda odstraněna a jak budou uhrazeny náklady. Velmi vhodné je sepsat dohodu písemně, pro případ pozdějších neshod, nebo pokud by se záležitost dostala až k soudu.

Krok 4

Pokud se nedohodnete jinak, viník by měl učinit kroky k uvedení vašeho bytu do původního stavu nejpozději do 30 dnů od vzniku škody. Pokud tak v tomto termínu neučiní, můžete si sám zařídit nápravu škody a následně po sousedovi vymáhat její úhradu. Pro udržení dobrých sousedských vztahů je vhodné to před tím, než si nápravu zařídíte sami, nejprve sdělit sousedovi nejlépe včetně plánované ceny opravy. I toto sdělení je lepší opět učinit písemně pro případ pozdějších neshod nebo soudního řízení.

Krok 5

V krajním případě, pokud se nemůžete žádným způsobem se sousedem domluvit po dobrém, můžete kvůli vytopenému bytu podat na souseda žalobu o náhradu škody.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-postupovat-kdyz-vas-vytopi-soused-rady.html