jaktak.cz

Jak vybrat letní pneumatiky | rady

Složitost: Mírný
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat letní pneumatiky | rady. Základem každého vozu by rozhodně měli být kvalitní pneumatiky. Ty totiž nejenom, že výrazně ovlivňují jeho jízdní vlastnosti, ale samozřejmě také brzdnou dráhu či chování auta například v deštivém počasí na vozovce pokryté vodou. Na trhu jsou aktuálně dva typy pneumatik, a to letní a zimní. My se nyní podíváme, jaký by měl být správný postup výběru právě těch letních.

Krok 1

Ty by se samozřejmě měli používat pouze v letním období. V zimě jsou totiž jejich vlastnosti téměř na nic a jejich použití je velmi nebezpečné. Než začneme vybírat konkrétní model a typ, je nezbytně nutné zjištění velikostí našich pneumatik. To se skládá z několika hodnot a nejčastěji je ve tvarech jako například 205/55 R16. Tyto hodnoty potom znamenají, že pneumatika má šířku 205 mm, její profil je 55 a její vnitřní průměr je 16 palců. Stejnou hodnotu by samozřejmě měl mít i ráfek.

Krok 2

Pokud již rozměr víte, nezbývá než přistoupit k samotnému výběru. Pokud kupujete pneumatiky použité, je určitě dobré zkontrolovat hloubku dezénu. U nových pneumatik můžete tuto starost hodit za hlavu, jelikož bude v pořádku.

Krok 3

Následuje výběr samotného výrobce – tedy značky. Rozhodně je dobré vybírat mezi největšími hráči na trhu, jelikož ty jsou díky svým zkušenostem jistou zárukou kvality. V těchto ohledech se určitě nedají doporučit pneumatiky z Číny, které často evropským poměrům z hlediska bezpečnosti nevyhovují, a jejich lákadlem je pouze cena.

Krok 4

Před návštěvou obchodu je určitě dobrou volbou projít si poslední testy pneumatik, ve kterých objektivně a přesně zjistíte, jaký výrobce a typ je v různých ohledech tím nejlepším na našem trhu. To by mělo být jedno z důležitých vodítek při výběru.

Krok 5

Co se týče výměny pneumatik, není příliš doporučováno měnit pouze dvě pneumatiky a dvě zbylé nechat staré. Pokud se pro toto řešení přeci jen rozhodnete, je rozhodně nutné, aby dvě nové pneumatiky byly na jedné nápravě a dvě staré na druhé nápravě. Vhodnější však je vzhledem k bezpečnosti a jízdním vlastnostem vyměnit všechny pneumatiky najednou. Tato investice se vám jistě vyplatí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-letni-pneumatiky-rady.html