jaktak.cz

Jak vybrat kondenzační kotel | rady

Složitost: Mírný
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat kondenzační kotel | rady. Mnoho lidí dnes hledá různé možnosti vytápění. Oblast hledání je víceméně stále stejná, a tak je kladen důraz především na ekonomiku a také ekologii provozu. Kromě několika dalších typů jsou na trhu i kondenzační kotle. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak takový kotel co nejlépe vybrat.

Krok 1

Stejně jako u všech ostatních typů samozřejmě i u kondenzačních kotlů platí, že hlavní roli by měla hrát jeho účinnost. Ta vám totiž poví nejenom jeho energetickou náročnost, ale také jeho výkon. I ten je samozřejmě nezbytný a to hlavně s ohledem na budovu, ve které bydlíme. Starší nezateplený dům totiž bude vyžadovat mnohem výkonnější kotel, než nízkoenergetická novostavba se špičkovým zateplením.

Krok 2

Když už o účinnosti mluvíme, tak u některých kotlů je dokonce 108 %. Pokud si myslíte, že jsem se spletla, tak opravdu ne. Kondenzační kotel, který funguje na stejném principu jako kotel plynový, má opravdu účinnost vyšší než 100 %, a to díky tomu, že dokáže na energii přeměnit na rozdíl od obyčejného plynového kotle i své odpadní teplo.

Krok 3

Je sice pravda, že cena kondenzačního kotle je o dost vyšší než cena obyčejného plynového kotle, ale vzhledem k jeho účinnosti se vám počáteční vysoká investice kolem 50.000,- Kč během několika let vrátí.

Krok 4

Při výběru kotle tak můžete volit i mezi tím, zda si pořídíte kotel nástěnný, nebo kotel stacionární. Ten nástěnný je vhodný i přímo do bytů, zatímco stacionární pro své umístění na zemi je vhodné dát například do sklepa, a proto je ideální do domů rodinných.

Krok 5

Uvědomit byste si však měli také to, jak chcete kotel ovládat. Díky mnoha moderním technologiím si můžete vybrat takový kotel, který bude fungovat naprosto automaticky a bude ve vašem bytě udržovat požadovanou teplotu – a to nejenom ve dne, ale i v noci.

Krok 6

Samozřejmostí je také možnost, aby kotel ohříval i pitnou vodu, díky čemuž nemusíte být závislí například na boileru na elektrickou energii, který zrovna nepatří mezi nejúspornější spotřebiče.

Krok 7

A ještě jedno důležité upozornění na závěr. Pokud si do svého domu či bytu pořídíte kondenzační kotel, nezapomínejte na každoroční revize tohoto zařízení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-kondenzacni-kotel-rady.html