jaktak.cz

Jak oblékat dítě do školky | rady

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak oblékat dítě do školky | rady. Jak obléknout dítě do školky může být dilema mnoha rodičů. Je však potřeba vycházet z přirozených potřeb dítěte, jež si hraje, pohybuje se, skáče, cvičí, a střídají se i klidové činnosti. Tohle je nutné zohlednit a mít i na mysli individuální aspekt. Některé dítě se snadno zpotí a je jim spíše teplo, jiné dítě je častěji nemocné a možná více zimomřivé. V místnosti ve školce má dítě vesměs punčocháče nebo hrací kalhoty s ponožkami a k tomu tričko nebo mikinu. Při volbě oblečení dítěte reagujeme zároveň podle ročního období a teploty v místnosti.

Krok 1

Kreativní činnost a učení ve školce

V předškolním zařízení se odráží běžný denní život se zaměřením na výchovně vzdělávací činnosti, s důrazem na harmonický duševní a fyzický rozvoj dítěte. Dítě se cítí dobře a přirozeně, když si může hrát, zároveň se učí a rozvíjí své poznání, pracuje na různých aktivitách, kreativně tvoří. K tomu potřebuje i pohodlné oblečení. Prádlo by nemělo být těsné, vrchní oblečení má být funkční a rodiče musí počítat s tím, že se dítě případně trochu umaže. Na výtvarnou výchovu je dobré mít zástěrky, přesto se nemusí povést uchránit čisté rukávy a podobně.

Krok 2

Jaro, léto, podzim, zima ve školce

Děti chodí na procházky nebo na školní zahradu téměř za každého počasí (s výjimkou deště a silnějšího mrazu). Pro případ vlhkého počasí a bláta dobře poslouží nepromokavé kalhoty, které by mělo dítě mít připravené v šatně a na účel vycházky si je vždy oblékne. Mohou být slabé (navlékací), které oblékne přes vycházkové kalhoty a nebo zateplené, nepromokavé. Na ven může mít i převlékací bundu nebo v teplejším počasí mikinu, záleží však na podmínkách školky a kapacitních prostorách. Důležitá je i obuv, stabilně by tam měly mít své místo holínky. V případě vlhkého počasí, bláta není nic neobvyklého, že dítě vyšlápne každou louži.

Krok 3

Pro případ nehody

Vybavte dítě do školky i náhradním prádlem. Může se snadno stát, že se dítě při obědě zamaže, polije a pak se náhradní tričko nebo mikina nejen hodí, ale je to vlastně nezbytné mít se do čeho převléknout. U menších dětí je potřeba i náhradní spodní prádlo pro případ nehody, kdy nestihne nebo zapomene doběhnout na záchod. Když je přihrádka ve školce na šatně kapacitně nedostatečná, alternativně poslouží taška nebo závěsný sáček na převlékací oblečení.

Krok 4

Vést dítě k samostatnosti

Dítě ve školce se učí samostatnosti, postupně zvládá sebeobslužnou činnost, a proto by mělo mít oblečení, které zvládne zapnout, rozepnout, přezůvky by měly mít zapínání, které dokáže ovládat, tkaničky dítě nemusí hned umět zavazovat, ale postupem doby se je zavazovat naučí buď ve školce nebo doma. Nedávejte dětem oblečení – trička, mikiny, které mají malý výstřih. Jestli se vám horko-těžko podařilo na dítě oblečení navléknout, zpět to už nejde. Dejte přednost jen praktickému oblečení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-oblekat-dite-do-skolky-rady.html