jaktak.cz

Jak vybrat rotační sekačku | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat rotační sekačku | rady. Rotační sekačky představují nejrozšířenější způsob, jak kosit trávník na různých plochách. Různé rotační sekačky mají odlišné vlastnosti a liší se i jejich kvalita. Dokonce i sekačky lze vybrat špatně, a tak je třeba se řídit našimi požadavky, abychom neučinili špatný výběr. Jak vybrat rotační sekačku a neudělat chybu?

Krok 1

1. U sekačky je požadavek, aby dlouho vydržela, vybíráme je vždy přímo od prodejce, nikoliv neznámé značky z velkoobchodů. Usnadní to starosti s případnou reklamací, servisem, případně sháněním náhradních dílů. Přímí výrobci mají obvykle servisní sítě po celé zemi.

2. Materiál skeletu by měl být buď kov nebo polypropylen, na takové skelety se obvykle dává celoživotní záruka. Skelet sekačky by měl být rovněž zakulacený, takový tvar umožní snadnější sběr trávy. Měkký materiál skeletu je znakem, že se sekačka může brzy poškodit.

3. Sekačka musí mít nastavitelnou výšku sekání, ta se nastavuje obvykle u předních i zadních kol, dále je vhodné mít upravitelnou výšku řidítek. Na řidítkách je zapotřebí pojistka, pro okamžité vypnutí sekačky a také pro možnost sekání bez držení spouštěcí páčky.

4. Ideální sekačka poskytuje možnost mulčování, lze si u ní nastavit, jestli bude tráva sebrána do sběrného koše, jestli bude mulčována, nebo jestli si nastavíme poloviční režim pro mulčování i sběr. Různé režimy jsou vhodné i pro sběr listí.

5. Vybíráme si především benzinové sekačky, při jejich používání nehrozí, že přejedeme a přesekneme kabel. Také sekání je mnohem rychlejší a není nutné obstarávat prodlužovací kabely. Elektrické sekačky vybíráme pouze v případě drobné plochy pro sekání. Motorové sekačky mají také vyšší výkon než elektrické, vyšší výkon zajistí kvalitnější sečení.

6. V případě že sekáme terén do kopce, tak vybíráme sekačku s pojezdem, který výrazně ušetří námahu, v případě rovného terénu není pojezd nutný, sekačky s pojezdem jsou dražší.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-rotacni-sekacku-rady.html