jaktak.cz

Jak vybrat vřetenovou sekačku | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat vřetenovou sekačku | tipy. Vřetenové sekačky jsou stroje určené k sečení nízkého trávníku. Jsou zcela ideální pro menší plochu, u které máme za požadavek, aby se stále zachovávala krátká tráva. Každá vřetenová sekačka obsahuje buben s vřeteny, které trávu úhledně sestřihnou, takže zůstane zelená. Na rozdíl od běžných sekaček, které urazí stéblo trávy, které následně zežloutne. Vřetenových sekaček je celá řada, jak vybrat tu správnou?

Krok 1

1. Podle náročnosti

Jestliže máme drobnou travnatou plochu, tak si vybereme vřetenovou sekačku s ručním pohonem. Sekačku tedy pouze tlačíme a tráva se seče. Pro větší plochy je vhodné vybrat sekačku opatřenou motorem, práce s ní je následně mnohem méně namáhavá.

2. Podle typu motoru

Jestliže se rozhodnete pro motorovou, tak máte na výběr mezi sekačkou s elektromotorem nebo s benzinovým motorem. Obě dvě varianty jsou vyráběny s nehlučnými a drobnými motory, benzinové jsou dražší, ale můžete s nimi vyrazit i na vzdálenější místa.

3. Podle provedení

Pro sečení dvorků a drobných zahrad jsou vhodné vřetenové sekačky standardního typu, obsahují madla, za které se tlačí směrem vpřed. Dále jsou dostupné větší motorové modely a také traktůrky, které se využívají především k sečení trávy na fotbalových a golfových hřištích. V našich končinách jsou většinou neprodejné, je třeba je nakoupit v zahraničí.

4. Podle sběrného koše

Většina vřetenových sekaček žádný sběrný koš nemá, jelikož jsou určeny k drobnému upravování trávníku na malé ploše. Můžete si ovšem zakoupit mnoho modelů s košem. Dokonce i ručně poháněné modely mohou obsahovat koš. Elektrické a benzinové vřetenové sekačky téměř vždy koš obsahují, můžete tedy kosit trávu s ním i bez něho. Sběrný koš lze vždy snadno vysypat.

5. Podle ceny

Ceny se velmi liší. Základní modely lze pořídit v cenovém rozmezí od 1 do 3 tisíc korun. Následně se platí více za značkové modely s upravenými břity a za modely s motorem, které jsou vždy výrazně dražší a cena je zde průměrně od 2 do 7 tisíc korun.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-vretenovou-sekacku-tipy.html