jaktak.cz

Jak poznat neštovice | rady

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak poznat neštovice | rady. Neštovice, nebo také plané neštovice, patří k nejrozšířenějším infekčním nemocem. Objevují se hlavně na jaře a na podzim, nejčastěji u dětí do 10. roku věku. Devět z deseti dětí tuto nemoc prodělá právě v tomto věku. Rodiče mívají dilema, zda nechat dítě očkovat proti neštovicím, či nikoliv. Jistou výhodou totiž je, že kdo si neštovice prodělá, získá proti nim imunitu do konce života. Plané neštovice mají své typické příznaky a inkubační dobu, podle kterých je snadné tuto nemoc poznat.

Krok 1

Základním příznakem neštovic je typická vyrážka. Když se na těle objeví charakteristické pupínky, je již nemoc rozjetá naplno. Ještě před tím však lze sledovat jiné příznaky, které signalizují příchod planých neštovic.

Krok 2

Obvykle se neštovice hlásí zhoršením nálady postiženého dítka a jeho únavou, někdy i zvýšenou teplotou. Pokud začne vaše dítě jen tak polehávat, či si lehne v době, kdy je jindy velice aktivní, měli byste zbystřit pozornost. K dalším příznakům patří nechutenství, někdy i průjem.

Krok 3

K prvním specifickým příznakům planých neštovic patří pocity nepříjemného svědění a podráždění kůže, která také začíná být citlivá až bolestivá. Právě v těchto místech se pak objeví charakteristický zápach.

Krok 4

V začátku nemoci se objeví jeden červený vřídek, obvykle ve vlasech, po chvíli další a pak už rychle postupují směrem do obličeje, na tělo a končetiny. Vřídkům říkáme neštovičky. Počáteční příznaky neštovic se projevují od 4 dnů do týdne a samotné neštovičky vymizí zhruba do tří týdnů.

Po propuknutí onemocnění je nutné neštovice nahlásit lékaři. Puchýřky lze pouze natírat tekutým pudrem a čekat, až samy zmizí. Je třeba zabraňovat dítěti, aby se škrábalo, a rovněž jej držet doma. Pokud by neštovicemi nakazilo jiného člena rodiny, který v dětství neštovice neprodělal nebo není očkován, může být tato choroba pro dospělého člověka výrazně nepříjemnější. Vždy se poraďte s lékařem!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-nestovice-rady.html