jaktak.cz

Jak poznat cukrovku | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak poznat cukrovku | rady. Jak poznat cukrovku? Cukrovka vzniká v důsledku nedostatku tvorby inzulínu. Pokud nefungují dostatečně buňky slinivky břišní, které produkují inzulín, jedná se o diabetes prvního typu. Optimální hladina cukru v lidském těle je kolem pěti mmol na litr krve. Pokud je to přes sedm, je to signál pro cukrovku. Vznik cukrovky souvisí tedy s tvorbou inzulínu ve slinivce. Buď se ho tvoří málo nebo žádný, anebo je produkován, ale tělo na něj nereaguje. Pak se cukr v krvi neumí spálit.

Krok 1

Jaké jsou příznaky cukrovky?

Většinou je hned nepoznáme, jelikož cukrovka probíhá skrytě. U prvního typu cukrovky obvykle přestane stačit množství inzulínu potřebné ke zpracování cukru v těle. Cukr se dostává do moči, kde ho lze rozeznat laboratorně. Mluvíme o zvýšené glykemii. Diabetes druhého stupně vzniká ještě pomaleji. Náchylné jsou osoby s nadváhou, vysokým cholesterolem, nedostatkem pohybu, které pijí alkohol, kouří a žijí ve stresu.

Krok 2

Jak cukrovku poznáme?

Máme stále žízeň a často a vydatně močíme. To je důsledek špatně fungujících ledvin, které nedovedou cukr udržet. Vyšší hladina glykemie znamená více moči. Stále více hubneme a jsme unavení. Pokud se totiž glukóza nedostane do buněk, začnou trpět nedostatkem vnitřní energie, kterou si pak zajišťují rozkladem tuků. Proto jsme malátní a unavení bez chuti do života. Pokud se cukrovka neléčí, cítíme aceton. Je to odpadní látka vznikající katabolismem tuků a uvolňováním požadované energie. Odpadní látky pak okyselují vnitřek našeho těla a ovlivňují některé chemické reakce a látkovou výměnu. Někdy dochází k poruchám vědomí. Při rychlejším postupu nemoci se člověk zdá být zmatený či opilý. Dostavují se bolesti břicha, nechutenství a pocity chřipkového onemocnění. Dalším varovným signálem je letargie, apatie, slabost, prudké dýchání, což v extrémních případech vede ke stavu bezvědomí, diabetickému kómatu a smrti.

Glukóza je hlavním zdrojem energie pro pohyb těla. Nejlepší prevencí je proto pohyb, sport a fyzická aktivita.

Neléčená cukrovka způsobuje těžká poškození srdce, mozku, cév na dolních končetinách ale ohrožuje i malé cévy prokrvující ledviny, nervy, oči a jiné orgány. Nikdy nepodceňujte návštěvu lékaře!

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-cukrovku-rady.html