jaktak.cz

Jak poznat roupy

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Roup dětský, který se však vyskytuje i u dospělých, se přenáší buď přímým kontaktem s nakaženou osobou, nebo dotykem s kontaminovanou potravou či předměty (nejčastěji hračky, prach, ložní prádlo nebo ručníky). Nakazit se roupy může i člověk dbalý hygieny, stačí polknout neviditelné vajíčko roupu v prachu, v tenkém nebo tlustém střevě se změní na infekční larvy.

Krok 1

Přítomnost roupů v těle poznáme nejčastěji v noci či před spaním. Larvy se totiž rozdělí na samce a samičky. Samička, někdy dlouhá přes 1 cm, právě tehdy vylézá ze střev a klade vajíčka kolem análního otvoru. Vajíčka klade v teplém a klidném prostředí, proto k tomu dochází právě v noci při polohování a během spánku. Infekce se projevuje pálením konečníku, ke kterému se pak přidá úporné nepříjemné svědění v oblasti řitního otvoru.

Krok 2

Mezi další příznaky patří časté vyprazdňování stolice. Více než obvykle potřebujete na velkou stranu.

Krok 3

Objeví se průjem, čili řídká a tekutá stolice. Ve stolici se začnou objevovat nejen oplozená vajíčka v podobě bílých teček, ale i roupy dosplěci, což tvoří dojem bílých částeček ve stolici. Parazité jsou dlouzí 2-5 mm (samci) a 8-13 mm (samice).

Krok 4

Podezření na výskyt roupů ve střevech může potvrdit následující test: postižený si sedne do vany naplněné vodou o vyšší teplotě a vyčká. Roupy cestují z těla ven přes konečník ve snaze uložit vajíčka v okolí řitního otvoru, usazují se na dně vany.

Krok 5

Mezi další příznaky patří bolesti břicha, podrážděnost, někdy i kopřivka, nechutenství, ale i únava. Člověk se cítí celkově vyčerpaný, k tomu se často přidá i zhoršení nálady a celková rozladěnost. Děti jsou tak přes den nevyspalé a nervózní. Zřejmě od toho vzniklo lidové rčení „má roupy“, když je dítě nadměrně aktivní a čilé.

Léčba roupů by se měla týkat všech členů domácnosti. Používá se léku Pyrvinium, který je volně prodejný. Stačí požití jednou a po měsíci to zopakovat. Během léčení je vhodné omezit cukry a jíst více vláknin, které jsou v zelenině, ovoci, ovesných vločkách apod. Předpokladem úspěšného vyléčení je pochopitelně pečlivé dodržování hygieny. Osvědčenými "domácími" prostředky je rovněž konzumace česneku, ovšem hlavně českého, který obsahuje dostatek silic, a také šťáva z kysaného zelí.

Pozor na roupy u dívek a žen. Vajíčka roupů se mohou dostat do vagíny a močového měchýře, což se projeví svěděním nebo zánětem močového měchýře.

Při podezření na roupy navštivte lékaře a poraďte se s ním o způsobu léčby.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-roupy.html