jaktak.cz

Jak získat náhradu škody z výtluků | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak získat náhradu škody z výtluků | rady. Výtluky jsou na českých silnicích zcela obvyklým jevem, který se nachází prakticky na celém území. Některé výtluky jsou nenápadné a téměř je při jízdě nezaregistrujeme, jiné výtluky jsou ovšem větší a mohou i vážně poškodit naše vozidlo. V případě takové škody se můžete domáhat odškodnění, ale jen v některých situacích. Jak získat náhradu škody z výtluků?

Krok 1

1. Za škody z výtluků můžete dostat odškodnění, ale pouze v případě, že máte sjednané havarijní pojištění. Pokud ho nemáte, tak obvykle nic nezmůžete. Je to bohužel smutná pravda, proto je vhodné si takové pojištění včas sjednat.

2. Dojde-li ke škodě, tak je vhodné, abyste okamžitě vystoupili vozu a místo řádně vyfotili. Vyfoťte nejen samotný výtluk, ale také auto a místo, kde se nehoda stala, aby měla pojišťovna méně práce při vyhodnocování. Jestliže nemáte fotoaparát při sobě, ani v telefonu, tak si nějaký obstarejte a klidně se na dané místo vraťte.

3. Situace, kdy nemusíte za výtluky dostat žádné odškodnění, může nastat ve chvíli, kdy je vozovka s výtluky označena. Označení se vztahuje na značku poukazující na nerovnosti na vozovce a také na sníženou rychlost. Pokud v místě poškození takové označení jsou, tak opět nemusí dojít k plnění a ani při závažném poškození vozu nemusíme od pojišťovny dostat náhradu škody.

4. Poslední možností, jak lze získat nějaké peníze i při označení vozovky značkou, je požadování peněz po majiteli nebo správci vozovky. Jestliže na vozovce nastala situace, kdy jste se nemohli výtluku nijak vyhnout, jelikož byste ohrozili protijedoucí vozidlo nebo chodce, tak se lze peněz dožadovat. V takovém případě je vhodné mít buď svědeckou výpověď spolujezdce nebo v nejlepším případě nahraný záznam z onboard kamery. V každém případě je vhodné na výtluk upozornit policii, která může výtluk vyfotografovat i za vás.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ziskat-nahradu-skody-z-vytluku-rady.html