Krok 1
1.
Nejrychlejším způsobem broušení je zřejmě použití elektrické brusky. Kotoučové brusky můžeme využít i na sekeru z tvrdší oceli. Je však třeba volit nižší otáčky a jemnější brusný kotouč. Je-li sekera hodně tupá, nabruste ji nejdříve hrubším kotoučem a postupně jemnějším. Broušení na elektrické brusce je velice rychlé, ale vyžaduje již určitou praxi. Na trhu lze koupit i přípravky na broušení sekery na brusce, na kterých lze nastavit optimální úhel broušeného ostří.
2.
Pomocí pilníku je vhodné brousit sekeru z měkčí oceli. Nejprve zjistěte, zda na ostří nejsou zuby, a to například přiložením sekery na papír. Obkreslete ostří tužkou a hned uvidíte případné nerovnosti. Při broušení pak sekeru položte na prkénko a pravidelně z obou stran pilujte ostří. Dodržte ale správný úhel.
3.
Nakonec je třeba ostří sekery vyhladit, což můžeme provést několika způsoby. Můžeme k tomu použít brusný kámen, případně i smirkový papír nebo velmi jemný brusný kotouč. Smirkový papír je dobré položit na pevný podklad.
4.
Pokud chcete mít jistotu správného nabroušení a dodržení optimálního úhlu, pak se vám vyplatí pořídit si speciální ostřič na sekery, na kterém můžete brousit i kuchyňské nože. Jeho cena je maximálně 300 kč a vydrží vám při běžném ostření dlouhou řadu let.
5.
Pokud je sekera pouze mírně ztupená a nejsou na ní žádné zuby, stačí obnovit ostří na brusu pod vodou, nejprve na hrubší a pak na jemnější straně krouživými pohyby proti ostří sekery.