jaktak.cz

Jak nabrousit sekeru | návod

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak nabrousit sekeru | návod. Mluvíme-li o broušení sekery, máme na mysli domácí broušení, ke kterému použijeme buď elektrickou brusku, nebo brusný kámen či obyčejný pilník. Pokud máte správně nabroušenou sekeru, ušetří vám to mnoho námahy při sekání dřeva. V domácnosti či na chatě se sekera používá převážně k běžnému štípání palivového dřeva. K tomuto účelu se doporučuje brousit ostří sekery pod úhlem 15 až 20 stupňů.

Krok 1

1. Nejrychlejším způsobem broušení je zřejmě použití elektrické brusky. Kotoučové brusky můžeme využít i na sekeru z tvrdší oceli. Je však třeba volit nižší otáčky a jemnější brusný kotouč. Je-li sekera hodně tupá, nabruste ji nejdříve hrubším kotoučem a postupně jemnějším. Broušení na elektrické brusce je velice rychlé, ale vyžaduje již určitou praxi. Na trhu lze koupit i přípravky na broušení sekery na brusce, na kterých lze nastavit optimální úhel broušeného ostří.

2. Pomocí pilníku je vhodné brousit sekeru z měkčí oceli. Nejprve zjistěte, zda na ostří nejsou zuby, a to například přiložením sekery na papír. Obkreslete ostří tužkou a hned uvidíte případné nerovnosti. Při broušení pak sekeru položte na prkénko a pravidelně z obou stran pilujte ostří. Dodržte ale správný úhel.

3. Nakonec je třeba ostří sekery vyhladit, což můžeme provést několika způsoby. Můžeme k tomu použít brusný kámen, případně i smirkový papír nebo velmi jemný brusný kotouč. Smirkový papír je dobré položit na pevný podklad.

4. Pokud chcete mít jistotu správného nabroušení a dodržení optimálního úhlu, pak se vám vyplatí pořídit si speciální ostřič na sekery, na kterém můžete brousit i kuchyňské nože. Jeho cena je maximálně 300 Kč a vydrží vám při běžném ostření dlouhou řadu let.

5. Pokud je sekera pouze mírně ztupená a nejsou na ní žádné zuby, stačí obnovit ostří na brusu pod vodou, nejprve na hrubší a pak na jemnější straně krouživými pohyby proti ostří sekery.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-nabrousit-sekeru-navod.html