jaktak.cz

Jak správně topit dřevěnými briketami | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak správně topit dřevěnými briketami | rady. Dřevěné brikety jsou univerzálním topivem do všech druhů kamen, kotlů a krbů. Mají výbornou výhřevnost, ovšem záleží na tom, jakým způsobem s nimi budete topit. Nejlepších výsledků a vysokých energetických hodnot je dosahováno při topení v kotlech na dřevoplyn, kde se palivo nejdříve zplyňuje a teprve pak se plyn spaluje s vysokou účinností. Při topení dřevěnými briketami je podstatná regulace vzduchu. Pro samotné zapalování je nutné zajistit dostatek kyslíku, aby hoření a spalování bylo správné a co nejefektivnější. Ovšem při samotném hoření a následném žhnutí byste měli naopak přívod vzduchu uzavírat, aby se teplo uvolňovalo co možná po nejdelší dobu. Samotná doba hoření a žhnutí dřevěných briket se pohybuje od 3 do 5 hodin v závislosti na druhu topeniště a množství přiváděného vzduchu. Abyste dosáhli efektivního topení, doporučujeme vám tento osvědčený postup.

Krok 1

Rozdělávání ohně provádějte pomocí podpalovače, drobným dřevem nebo odlomte několik kotoučků z brikety.

Krok 2

Při přikládání zaplňujte spalovací prostor maximálně do jedné poloviny, jelikož dřevěné brikety při hoření zvětšují svůj objem.

Krok 3

Chcete-li, aby brikety hořely plamenem, odlamujte kousky briket velké asi jako pěst a přikládejte jen malé množství.

Krok 4

Chcete-li naopak, aby brikety hořely co nejdéle, přikládejte celé brikety a snižte přívod vzduchu na minimum.

Krok 5

Efektivnost topení dřevěnými briketami spočívá v tom, že briketa nemá hořet, ale žhnout. Proto je po rozhoření třeba uzavřít přívod vzduchu.

Krok 6

Kupujte jen osvědčený druh dřevěných briket, protože důležitým předpokladem správného hoření briket je jejich kvalitní slisování.

Výhodou dřevěných briket je i jejich použitelnost po shoření, neboť na rozdíl od uhlí a jiného topiva jimi můžete hnojit zahradu, neboť popel vzniklý z dřevěných briket je výborným minerálním hnojivem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-topit-drevenymi-briketami-rady.html