jaktak.cz

Jak vybrat daňového poradce | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat daňového poradce | rady. Daně patří mezi choulostivá témata a to především pro podnikatele. Pro nezkušené lidí je podání správně vyplněného daňového přiznání přinejmenším noční můrou. Výběr daňového poradce je nejlepší možností, kterou bychom ovšem nikdy neměli odkládat. Je třeba s výběrem začít včas, jelikož se nejedná o záležitost několika dní a dokonce samotný daňový poradce nemusí mít čas kdy se nám zlíbí. Podáte-li své daňové přiznání za pomocí daňového poradce "s kulatým razítkem", posunete si termín placení daní za podnikání jako OSVČ až o tři měsíce. Jak tedy nejlépe daňového poradce vybrat?

Krok 1

Důležitých kritérií, které při výběru daňového poradce zohlednit, je mnoho. Prvním z nich je rozhodně prověřená kvalifikace a zkušenost daňového poradce. Nikdy si nevybírejte mladé daňové poradce a už vůbec ne studenty. Nikdy si nevybírejte nikoho, kdo vám nemůže ukázat svůj certifikát.

Krok 2

Můžeme se rozhodnout mezi samostatným daňovým poradcem nebo specializovanou firmu. Jestliže podnikáte sami, nebo máte malou firmu, tak si vždy vyberte pouze jednotlivce. Firmy mají vyšší ceníkové sazby a také vám nemohou věnovat dostatečnou individuální pozornost. Naopak, pokud máte velkou společnost, tak se obraťte na firmu, která dokáže zpracovat celé účetnictví.

Krok 3

Reference jsou jedním z klíčových hledisek. Pokud máte mezi přáteli majitele firmy nebo jiného podnikatele, tak se poraďte, jestli také nevyužívá služeb daňových poradců. Pokud vám doloží spokojenost a kladné reference, tak se nebojte poradce oslovit.

Krok 4

Cena samotných služeb by neměla být rozhodující, ale neměla by být zbytečně vysoká. Lze se dohodnout buď na ceně za položku nebo na ceně za kompletní službu. Rozdíly jednotlivých poradců se obvykle liší, pokud s ním hodláte navázat delší spolupráci, tak vždy berte v potaz cenu a zvolte raději pevný paušál před platbou za každou položku. Hodinová sazba daňového poradce se podle odbornosti a lokality pohybuje od 500 do 4000 korun. Za jednoduché daňové přiznání se obvykle hradí částka okolo 1500 korun.

Krok 5

Důležitým bodem je dlouhodobá spolupráce. Je vhodné mít stálého daňového poradce, se kterým se můžete dohodnout i na kompletním či částečném vedení účetnictví. V účetnictví a zákonech o daních jsou neustálé změny a díky spolupráci s daňovým poradcem se nebudete muset obávat, že vám uniknou důležité legislativní skutečnosti.

Krok 6

Lokalita je rovněž důležitá, je nesmyslné si vybírat vzdáleného poradce. V České republice funguje kolem 4000 daňových poradců. Vyberte si nejlépe někoho, ke komu to budete mít blízko, a s kým budete moci být neustále v kontaktu, pravděpodobně budete využívat i dalších jeho služeb.

Na začátku spolupráce si vyjasněte, jakou roli bude váš daňový poradce zastávat. Jestli vám jde jen o zúčtování položek, anebo i plnohodnotné poradenství za účelem optimalizace daňových výdajů. Předejdete tak zbytečné nespokojenosti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-danoveho-poradce-rady.html