jaktak.cz

Jak vybrat trezor | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat trezor | rady. Pochopitelně vám nebudeme radit, jak se dostat nezákonně k penězům, ale naopak jak své věci chránit proti zlodějům či proti ohni. Než budete trezor do své domácnosti pořizovat, je třeba vyřešit několik otázek.

Krok 1

1. Rozhodujícím kritériem je místo umístění, jelikož platí, že čím je trezor těžší, tím je bezpečnější a pro zloděje obtížnější.

2. Častým omylem bývá pořizování trezorů vestavěných do zdi. Zákazníci se inspirují detektivkami a filmy a pak jsou realitou zklamáni. Trezor ve zdi je totiž pouhou uzamčenou skříňkou a zkušený zloděj si s ním poradí. Odolná a zabezpečená bývá jen čelní strana a ostatní stěny jsou většinou z obyčejného plechu. Stačí tak krumpáč a probourání zdi z druhé strany. Okolo trezoru je potřeba mít alespoň 10 cm kvalitního betonu.

3. Doporučuje se myslet na trezor již při stavbě domu a uvažovat o zástavbě trezoru do podlahy nebo do zdi.

4. Vhodnou variantou jsou větší a těžké trezory, se kterými se nedá snadno manipulovat. Obsahují více oceli a více ochranných mechanismů.

5. Toto pravidlo však neplatí absolutně. Některé starší typy svým provedením nebyly přizpůsobeny dnešnímu sortimentu nářadí.

6. Trezory jsou podobně jako zámky rozděleny do tříd vyjadřujících jejich odolnost vůči násilnému otevření. Těchto tříd je celkem sedm a informaci se dozvíte ze štítku na vnitřní straně dveří. Atestované trezory dále dělíme podle odolnosti proti vloupání a vůči ohni. Technologicky nejnáročnější, často nejtěžší ale i nejdražší jsou trezory s atestem proti vloupání i proti požáru.

7. Pokud si chcete pořídit trezor do domácnosti a uložit v něm peníze či klenoty, které chcete mít i pojištěné, je dobré se nejprve poradit s pojišťovnou.

8. Pozor na trezory z obchodních domů, které zpravidla jsou bez certifikačních štítků a jejich kvalita není valná. Nejsou proto vhodné pro ukládání skutečně cenných věcí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-trezor-rady.html