jaktak.cz

Jak se starat o holicí strojek | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak se starat o holicí strojek | rady. Holicí strojky jsou individuální záležitostí každého muže, ale i ženy. Pro mnohé z nás je holení každodenní záležitost, kdy každé ráno vytáhneme strojek, se kterým rychle přejedeme tvář a jedeme do práce. Jiní se o vousy a ochlupení starají méně často, holicí strojky však povětšinou používáme všichni. Stejně tak jako ostatní věci, tak i strojky jsou při používání namáhány a vyžadují svoji péči. Jak bychom se měli o holicí strojky starat?

Krok 1

1. Suché čištění

Ať už máme běžný, nebo elektrický strojek, tak je důležité suché čištění, které se provádí drobným jemným kartáčkem. Kartáček používejte vždy tak, že odstraníme nečistoty ze záhybů, odkud se sami nedostanou. Po skončení holení by měl být strojek vždy čistý.

2. Mokré čištění

Většinu holicích strojků lze čistit vodou. Ty strojky, které vodou čistit nelze, tak nijak nenamáčíme, ale provádíme pouze suché čištění. Mnoho dražších a kvalitnějších holicích strojků je konstruováno tak, aby byly zcela bezúdržbové a aby bylo možné je čistit pouhým opláchnutím vodou. V případě, že takový kvalitní strojek máte, tak ho vyčistěte pouze silným proudem vody. Jestliže máte velmi tvrdou vodu, tak strojek po omytí lehce otřete ručníkem, aby na něm nezůstal vodní kámen.

3. Výměna hlavy

Každá hlava strojku má svoji životnost. V případě levných ručních strojků je někdy vhodné koupit nový strojek nebo koupit sadu hlav, která se mění po několika použitích. Ovšem u elektrických strojků je potřeba dát pozor na vlastnosti hlavy. Pokud je u hlavy garantovaná určitá výdrž a životnost, tak se orientujeme podle toho a záležitost svěříme výrobci. Ten by nám měl zajistit servis, případně výměnu hlavy.

4. Poruchy

Vykáže-li elektrický holicí strojek funkci, tak je vhodné se vždy obrátit na výrobce. Dražší strojky vždy odnášejte k výrobci, u kterého si zajistěte servis a to i tehdy, pokud strojek není v záruce. Obzvláště u modelů za tisíce korun se může jednat pouze o drobnou závadu. Vlastníte-li levný model, kterému již záruka skončila, tak strojek vyčistěte a opatrně rozmontujte tělo strojku. Obvyklou poruchou bývá zaseknutí nečistot, ty odstraňte kartáčkem.

5. Mazání

Strojek je pravidelně namáhán, určité části je třeba promazávat. Před promazáním je vhodné si přečíst návod. Konstrukce různých strojků se liší a také způsoby promazání se liší. Hlavní mechanické části promažte prostřednictvím spreje nebo roztoku, který by měl být součástí balení.

6. Výměna dílů

Zhruba po 2 letech používání je doporučené měnit díly elektrického strojku. Zlepší se tím i kvalita samotného holení, které bude méně bolestivé.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-starat-o-holici-strojek-rady.html