jaktak.cz

Jak se starat o stan | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se starat o stan | rady. O stan je potřeba se starat stejně jako o své obydlí. Pokud dopřejete stanu správnou péči, tak si bohatě vystačíte i s jedním stanem na dlouhé roky. Na trhu je mnoho stanů, které se liší materiálem i svojí velikostí, o všechny stany se ovšem pečuje podobným způsobem. Jak se o stany starat? Čtěte návod.

Krok 1

1. Nečistoty

Při používání stanu se nevyvarujeme, aby se neušpinil. Stan vždy čistíme prostřednictvím mokré houbičky, případně houbičky se saponátem. Následně vždy stan vysušíme.

2. Kamínky a broučci

Obvykle se nevyvarujete ani toho, že se vám dostanou nečistoty dovnitř stanu. Vždy se jako první zbavte kamínků, případně mrtvých broučků, kteří jsou častými návštěvníky v letních měsících. Rozložený stan vždy řádně vyklepejte, a pokud jste poblíž domu a stan obsahuje nečistot mnoho, tak klidně použijte ruční vysavač nastavený na nejmenší výkon.

3. Větrání

V každém stanu se sráží voda a to i tím, že v něm dýcháme. Stan je proto vhodné vždy vysušit a to klidně tím, že ho přehodíme přes větev.

4. Díry a poškození

Veškeré díry spravujte prostřednictvím sady na lepení stanů, díry se při dalším fyzickém kontaktu snadno zvětší. Při cestování s sebou vždy noste minimálně vodě odolnou lepicí pásku, abyste místo zafixovali.

5. Impregnace

Moderní stany nikdy neimpregnujte. Jestliže jste majiteli starých “áček“ nebo plátěných stanů, tak můžete použít impregnační sprej k obnovení voděodolnosti.

5. Podlážka

Vždy kontrolujte, jestli je podlážka v pořádku. Nebezpečné jsou především díry, které vám, v případě deště, mohou stan zatopit. Když stanujete, tak nejprve odstraňte všechny ostré předměty z povrchu, na který stan umístíte.

6. Mazání

Mechanické části stanu, tedy zipy a tyčky, čas od času promažte. K promazání využijte spreje nebo technický olej.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-starat-o-stan-rady.html