jaktak.cz

Jak zařídit elektroinstalaci při stavbě domu | rady

Složitost: Mírný
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zařídit elektroinstalaci při stavbě domu | rady. Bez elektrické energie si dnes nedokážeme představit život. Elektroinstalace je proto nedílnou součástí výstavby domu.

Co je potřeba

stavební projekt domu
rozvodná skříň
domovní rozvaděč
jističe
kabely, vodiče
rozvodné krabice
zásuvky, spínače apod.
nářadí
profesionální elektrikář

Krok 1

1. Dnes se již všeobecně používá střídavý elektrický proud 230 V a rozvody se provádějí měděnými vodiči. Nedoporučujeme elektroinstalaci v domě dělat svépomocí bez znalostí a proškolení, protože by se tím ohrozily životy všech lidí v domě.

2. Elektroinstalaci zahajujeme již tím, že před zalitím základové desky domu instalujeme tzv. husí krky v místech, kudy bychom měli elektrickou energii do domu přivést. Držme se odborných plánů projektu.

3. Normované rozvodné skříně umísťujeme na místě snadno dostupném a proto mimo interiér domu. Ve skříni jsou hlavní jističe, odsud je pak elektřina rozvedena do domu. Protože je skříň většinou mimo dům, musíme mít vedení k domu, vnitřní rozvaděč s jističi a až odsud elektřinu rozvádíme po objektu.

4. Montáž elektrorozvodů by měla být postupná. Nejprve to jsou vodiče do stěn, pak osazování a propojování krabic, a po zakrytí stěn omítkami a po vymalovaní až zásuvky, vypínače a konečně jednotlivá svítidla.

5. Elektroinstalace se provádí podle návrhem projektanta jako součástí projektové dokumentace. Objekt by měl mít dostatek zásuvek, protože nikdy nevíme, jak je budeme v budoucnosti potřebovat. Obdobně se musí počítat s dostatečným osvětlením místností.

6. Rozvody a osvětlení je třeba naplánovat již v projektu. Pokud tomu tak není a vyžadujeme určité změny v rozvodu, můžeme udělat změny, protože nejde o stavební zásahy. Každá obytná místnost by měla mít ústřední svítidlo, jedno by mělo přijít nad jídelní stůl i konferenční stolek v obývacím pokoji, osvětlení nad pracovními stoly, osvětluje se i bar, skleněné vitríny, bodová svítidla míří na vzácné obrazy či jiná umělecká díla a podobně.

7. Jednotlivé zásuvkové okruhy nesmí být poddimenzované, aby byly schopné zvládnout nové zátěže, jinak by vypadávaly jističe, popř. by mohlo dojít k požáru. Je proto nutné projektantovi nejprve sdělit, kde a jaké spotřebiče v domácnosti budeme užívat.

8. Podstatný rozdíl je v rozvodech elektrické energie v různých místnostech, například specifická pravidla vyžadují koupelny a kuchyňské linky, tedy tam, kde by mohlo dojít ke styku elektřiny s vodou. V koupelnách je nutný samostatný přívod pro pračku, elektrické topení v podlaze, žebříčkový radiátor či jiné vytápění, masážní vanu či odvětrání koupelny. Navíc některé spotřebiče vyžadují i samostatné jištění.

9. Spínače (lidově ale vypínače) světla obvykle umisťujeme 110 až 120 cm nad podlahu, zásuvky asi 20 až 30 cm vysoko. Jejich umístění by mělo být "přirozené", tedy poloha vůči dveřím a vnitřnímu vybavení. Nesmíme zapomenout na jednopólové spínače pro skupiny světel zapojených paralelně. Běžné jsou dnes i úsporné spínače, regulující intenzitu osvětlení a tedy i spotřebu energie.

10. Součástí moderních elektroinstalací je i ovládání rolet a žaluzií, regulace teploty, bezpečnostní zásuvky, systémy protipožární ochrany, systém zabezpečení objektu před nechtěnými návštěvníky atd.

11. Doporučujeme elektrický rozvod ještě před zakrytím si projít s elektrikářem, abychom byli seznámeni se vším, co je zde v tomto směru uděláno a do důsledku si nechat vše vysvětlit.

12. Revizní zpráva završuje veškerou elektroinstalaci, je nutná pro jednání s úřady a distributory elektrické energie a také při řešení pojistných událostí při vzniku případných škod. Bez potvrzení bezpečnosti elektrických rozvodů dům ani nezkolaudujeme.

13. Rozvody elektřiny jsou potřeba stále kontrolovat a význam revizí se zvyšujícím se počtu spotřebičů stále stoupá.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zaridit-elektroinstalaci-pri-stavbe-domu-rady.html