jaktak.cz

Jak při stavbě domu zajistit centrální vysavač | rady

Složitost: Mírný
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak při stavbě domu zajistit centrální vysavač | rady. Centrální vysavače stále nepřestaly ubírat na popularitě. Samotný centrální vysavač je vysávací jednotka, která je umístěná na jednom místě v domě, nebo mimo dům, aby při používání nijak neobtěžovala svým hlukem. Centrální vysavače je vhodné si vybrat, především pokud máte velké domy, je totiž potřeba udělat rozvod, ze kterého lze pak pohodlně vysávat, aniž byste u toho slyšeli jakýkoliv hluk.

Krok 1

1. Výběr

Zpočátku si vyberte, jaký centrální vysavač budete potřebovat. Můžete si vybrat buď cyklonový centrální vysavač a nebo vysavač s filtrem. Rozdíl v nich je takový, že v cyklonovém vysavači po nasátí začne vzduch rotovat, dosáhne velké rychlosti a následně bude prostupovat přes hrubý a přes jemný filtr. Druhý typ vysavače obsahuje základní filtr a dočišťovací filtr. Cyklonový vysavač je lepší a používanější.

2. Místo

Ještě během stavby si rozmyslete, kde bude vysavač umístěný, velmi oblíbené je místo ve sklepě a pokud sklep nemáte, tak venku.

3. Instalace a rozvody

Stejně tak jako se rozvádí trubky na topení a kabely na elektroinstalace, tak je třeba udělat rozvody pro centrální vysavač. Určete si v jakých místnostech chcete mít k dispozici zásuvky na vysavač a podle toho se rozvody vyřeší. Ideální je zvolit pro každé patro 1 až 2 zásuvky. Čím více budete mít po domě zásuvek, tím se výkon vysavače snižuje. Délka hadice je obvykle do 10 metrů, tak se rozhodněte i podle toho.

4. Ve zdi, mimo zeď

Jestliže je váš dům ve fázi hrubé stavby, tak se rozhodněte pro instalaci trubek do zdi. Jestliže už jsou zdi omítnuté, tak se ničeho nebojte, trubky je možné vést i po zdi. Samotný vysavač se snažte umístit co nejblíže domu, čím delší bude vývod, tím se opět výkon snižuje.

5. Montáž vysavače

Montáž vysavače není tolik složitá. Vysavač se sice skládá z mnoha dílů, ale vždy je k němu přiložen i přehledný návod, ve kterém je uvedené, jak vysavač složit a nainstalovat. Výrobce velmi často nabízí i smontování a instalaci samotného vysavače, ale může to zajistit i stavební firma.

6. Používání

Používání se liší podle modelu i výrobce. Vysavač se ovládá tak, že se hadice zapojí do zásuvky a jednoduše se zapne. Zapínání bývá buď přímo na hadici nebo na zásuvce. Následné používání je velmi nenáročné.

7. Cena

Ceny centrálních vysavačů se pohybují obvykle mezi 20 až 30 tisíci korunami.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pri-stavbe-domu-zajistit-centralni-vysavac-rady.html