jaktak.cz

Jak udělat fasádu rodinného domu | rady

Složitost: Mírný
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat fasádu rodinného domu | rady. Je známo, že teprve fasáda udělá dům a kromě toho splňuje i účel zabránit pronikání vody zvenku přes obvodovou stěnu dovnitř. Pro její provedení platí několik zásad.

Krok 1

1. Prvořadým předpokladem je, že vnější fasáda rodinného domu by se z časového hlediska měla provádět jako poslední. Zejména proto, aby dům byl dostatečně vyschlý a veškeré zdivo a omítky vyzrálé.

2. Fasádové omítky není dobré provádět během horkých letních dnů. Pokud není vyhnutí, měly by se fasády chránit fasádními sítěmi. Ideální teplota vzduchu pro nanášení fasády je od 5 do 25°C.

3. Dnešní moderní technologie umožňují použití hotových suchých omítkových směsí, které nejsou složeny pouze z vápna, písku a cementu. Jsou obohaceny o chemické přísady, které zvyšují odolnost a prodlužují životnost fasády.

4. Tradiční fasáda se provádí postupně tak, že nejprve se na stěny nanese nástřik cementovou směsí, následuje jádrová omítka a nakonec se povrch dokončí štukovou omítkou.

5. Povrchová úprava fasád se dnes může provádět pomocí různých hmot či materiálů, které se od sebe liší svými specifickými vlastnostmi.

• minerální

• silikátové

• silikonové

• akrylátové

K nejlepším patří zřejmě fasády minerální, naopak nejhorší jsou akrylátové, které velmi málo propouštějí vodní páru, jsou náročnější na údržbu, ovšem zase jsou výhodnější cenově.

6. V posledních letech se stále více uplatňuje zateplování budov. Při stavbě rodinného domu je dobré uvažovat o jeho zateplení již od počátku, neboť například zateplení polystyrénem vyjde cenově podobně jako klasická fasáda.

7. K zateplení se dá použít i tepelně izolační omítka, která obsahuje kuličky pěnového polystyrénu. Tloušťka této omítky se pohybuje mezi 2 až 5 cm. Její účinky nejsou ale tak vysoké jako u polystyrénových desek.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-fasadu-rodinneho-domu-rady.html