jaktak.cz

Jak opravit parketovou či vinylovou podlahu | rady

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak opravit parketovou či vinylovou podlahu | rady. Parkety jsou považovány dlouhá století za nejkvalitnější a nejprestižnější podlahy a používají se dodnes. Dřív se třeba na zámcích a v palácích skládaly do mozaikových dekorů, dnes se většinou pokládají jako "rybí kost", na koso nebo rovnoběžně. Protože parkety jsou spojovány pérem a drážkou, nijak se většinou k podkladu nepřipevňují. Komplikovaná je ale výměna třeba jen jedné parkety uprostřed velkého sálu.

Co je potřeba

vadná a dobrá parketa
páčidlo
lepidlo
bruska
laky nebo vosky

Krok 1

1. Oprava jedné parkety není náročná, leč mnohdy zdlouhavá. Jak již bylo v úvodu řečeno, parkety jsou uspořádávány do různých vzorů, dnes také v tzv. panamovém vzoru. U tohoto vzoru, který připomíná šachovnici, je rozdělání podlahy nejjednodušší. U jiných vzorů to je problém, protože se vždy musí jít od kraje a většinou nejde rozdělat jen úzký pruh. Nakonec zjistíme, že pro jednu prasklou parketu uprostřed místnosti jsme rozdělali půl místnosti. Pak parketu za vteřinku vyměníme a můžeme začít se sestavováním zpět. To jde ale velice dobře, protože parkety jsou dělány přesně, péra a drážky do sebe zapadají, takže v tom není problém. Horší je, když jsou parkety lepené. Jednak se hůře rozdělají a pak i lepení není tak rychlé.

2. Oprava poškozené podlahy je náročnější. Povrch se musí přebrousit a znovu natřít nebo třeba navoskovat. Na broušení je potřeba speciální brusky, kterou si lze půjčit v půjčovně nářadí nebo u některého odborníka. Natírání je trochu dlouhodobější záležitost, protože jde o větší plochu. Je třeba si pamatovat, že je výhodné zachovávat směr natírání souběžně s parketami a je lepší méně tenkých vrstev než jedna silná.

Mezi moderní podlahy se dnes zařazuje i podlaha vinylová. Je bezhlučná, teplá, odolná proti vodě a mechanickému poškození. Jak se tato podlaha snadno udržuje, tak se i snadno opraví. Pokud jde o druhy, jsou to podlahy plovoucí, lepené k podkladu a samolepící.

1. Plovoucí vynilové podlahy se vyznačují právě svou rozebíratelnosti. Tato podlahy se rychle instalují, přesto je to vždy kvalitní podlaha, a to i na ne příliš rovných podkladech. Kvalitní podlahová vrstva se ale vyžaduje pod lepené vinylové podlahy. Při opravě někdy bude stačit kus odřezku, který nám zbyl z doby, kdy se podlaha pokládala. Záplatu, o něco větší než je otvor k opravě, přiložíme na místo a pevně uchopíme. Ostrým nožem prořízneme obě vrstvy najednou a získáme tak přesný obvod pro záplatu, i když nemusí být vždy po okrajích rovná.

2. Záplatu vyzkoušíme, a když ji schválíme, potřeme lepidlem. Ještě než lepidlo zaschne, vložíme záplatu na místo, zatížíme a setřeme nadbytečné lepidlo. Okraje srovnáme do roviny válečkem na nudle.

3. Pro samolepicí a lepené vinylové podlahy platí, že poškozenou část lze odlepit ohřevem hořákem nebo horkou páječkou. Je třeba ale dát pozor, abychom nepoškodili vedlejší díly. Při odlepení začneme od rohů, pak se obklad sloupne. Pokud je lepidlo ještě tvrdé, můžeme díl uvolnit dlátem a paličkou. Pak odstraníme staré lepidlo a jiné nečistoty.

4. Připravíme si náhradní kus, nahřejeme žehličkou, aby změknul, ale ne, pokud je je samolepící. Díl přilepíme na příslušné místo. Lepené místo plošně dostatečně zatížíme, okraje vinylových obkladových dílů mají většinou snahu se kroutit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-opravit-parketovou-ci-vinylovou-podlahu-rady.html