jaktak.cz

Jak stříhat živé ploty | rady

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak stříhat živé ploty | rady. Živé ploty jsou jednou z nejhezčích ozdob každé zahrady. Aby se ovšem jednalo vždy o ozdobu, tak je potřeba se o živé ploty správně starat. Živé ploty vyžadují pravidelnou péči, je zapotřebí je stříhat, jedině tak budou mít tvar, jaký potřebujeme. Ne každý má se stříháním živého plotu nějaké zkušenosti, proto je vhodné si nejdříve zjistit, jak živé ploty správně stříhat.

Krok 1

Zahradní nůžky na stříhání živých plotů

Bez zahradních nůžek plot neostříháte, vybírat si jich můžete celou řadu. Vždy si vybírejte elektrické nebo benzínové nůžky, pokud máte plot vysoký, tak si vyberte prodloužené nůžky. Nevybírejte si nůžky s kabelem, zbytečně vám kabel bude při práci překážet. Pokud upřednostníte elektrické nůžky na stříhání živých plotů, tak spíše s akumulátorem. Je důležité, aby zahradní nůžky byly lehké a snadno se vám s nimi pracovalo, doporučená je ergonomická rukojeť. Pokud máte i ruční nůžky, tak ty používejte spíše jako doplněk, jinak se s nimi zbytečně nadřete.

Krok 2

Nízké a středně vysoké ploty

Živé ploty, které vám sahají do výšky prsou, ty můžete stříhat jednoduše tak, že si stoupnete k plotu bokem a obloukovými pohyby sestříháváte plot. Dejte pozor, ať celý plot stříháte stejným stylem, jinak nebude rovný.

Krok 3

Vysoké živé ploty

Pokud je váš živý plot vysoký, tak využijte prodloužené zahradní nůžky, které umožní nastavení úhlu kosící části vůči tyči o 90° a více. Plot již nemusíte stříhat bokem, ale klidně můžete být kolmo k plotu a rovnoměrně stříhat, opět dodržujte pravidelnost a neměnnou techniku stříhání. Horní část plotu sestříhněte ze země, pouze si opět nastavte správný sklon a pomalu postupujte podél plotu, dokud nebude vršek sestřižený. Pokud máte pouze malé nůžky, neprodloužené, tak si musíte pořídit plošinu nebo pracovat ze štaflí, ale je to zbytečně náročné řešení.

Krok 4

Vhodné období stříhání živých plotů

Živé ploty, které jsou zelené pouze na jaře a v létě, stříhejte jen v zimě a v období vegetačního klidu. Stříhejte je vždy v zimě a počátkem srpna, později ne, abyste nerušili hnízdící ptáky. Stálezelené ploty stříhejte na jaře, těsně před rašením, a pak až na podzim.

Tvarování živých plotů

Pokud chcete plot, nebo stromky, speciálních tvarů, tak si kolem nich postavte konstrukci z tvrdého drátu nebo pletiva. Můžete si také udělat konstrukci z latěk, a ploty si sestříhat podle geometrických tvarů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-strihat-zive-ploty-rady.html