jaktak.cz

Jak vybrat ponorné čerpadlo do studny | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat ponorné čerpadlo do studny | tipy. Využívání vody ze studny je skvělé, znamená to obvykle nezávislost na dodávkách vody a také možnost využití kvalitního přírodního zdroje. Voda ze studny se obvykle dělí na pitnou a užitkovou. Zatímco pitná je obvykle z hlubších vrtů, užitkovou vodu nejčastěji čerpáme z mělkých studní, obsahují totiž méně kvalitní vodu. Když se vybírá ponorné čerpadlo, je potřeba brát v úvahu mnoho kritérií. Jak ponorné čerpadlo vybrat?

Krok 1

1. Tlaková čerpadla

Tlaková čerpadla je zapotřebí využít u hlubších studen, kde je vzdálenost od hladiny i 8 a více metrů a je zapotřebí větší tlak k čerpání vody. Pokud budete čerpadlo používat často, tak je vhodné vybrat model s frekvenčním měničem.

2. Čerpadla do vrtů

Důležitý je samotný tvar čerpadla, který by měl být orientován rozměry studny. Vždy si změřte rozměry studny a na základě nich vybírejte velikost čerpadla.

3. Kalová čerpadla

Tento typ čerpadla do studni pravděpodobně nevyužijete, pouze pokud nabízí studna vodu plnou větších nečistot, které by nedokázalo běžné čerpadlo zpracovat.

4. Oběhová čerpadla

Jestliže budete vodu ze studny využívat neustále, tak je vhodné vybrat čerpadlo oběhové, které je na takové čerpání vody stavěné.

5. Bazénová čerpadla

Pro účely bazénů jsou vytvářena i speciální bazénová čerpadla, která jsou levná a zajistí pouze naplnění bazénu vodou ze studni.

6. Cena a značka

Cenou a značkou se řiďte podle frekvence používání. Jestliže budete kupovat ponorné čerpadlo na chatu, kam jezdíte pouze několikrát do roka, tak si vyberte nejlépe levný a nenáročný model. Pokud potřebujete čerpadlo k dennímu používání, tak se zásadně vyhněte levným čerpadlům a zaměřte se na vyšší nebo střední cenovou kategorii. Tomu by měla odpovídat značka.

7. Materiál

Nejlepším materiálem je zde nerez, ovšem nenechte se oklamat ani plastem, plastová čerpadla jsou obvykle stejně, někdy i více kvalitní.

8. Výrobce

Čerpadlo si také vybírejte tam, kde ho budete moci v případě poruchy reklamovat nebo odnést do servisu. Mnoho velkoobchodů se zahradní technikou rovněž disponuje servisem. Jedná se o důležité kritérium, jelikož jsou čerpadla velmi poruchová zařízení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-ponorne-cerpadlo-do-studny-tipy.html