jaktak.cz

Jak vybrat pařeniště na zahradu | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat pařeniště na zahradu | rady. Pařeniště zahrádkáři pořizují rovnou ze dvou důvodů. Prvním důvodem je urychlení růstu rostlinek z jara, tím druhým je prodloužení zahrádkářské sezóny na podzim. Výhodou pařenišť je jejich nízká pořizovací cena (na rozdíl od některých skleníků) a také to, že si lze jednoduché pařeniště vyrobit i svépomocí. Pokud vybíráte pařeniště prvně, poradíme vám, jak na to.

Krok 1

Určení pěstovaných plodin

Nejprve se rozhodněte, jaké plodiny budete v pařeništi chtít pěstovat, podle toho se bude orientovat samotný výběr pařenistě.

Krok 2

Velikost pařeniště

Nejmenší pařeniště jsou tvořena pevným rámem, který je zakrytý plachtou. Taková pařeniště jsou nejlevnější. Největší běžná pařeniště mají na výšku 2 metry a na délku i 10 metrů a více. Pokrýt tedy můžete část zahrady, ale pokud chcete velkou produkci plodin, tak investujte do většího pařeniště.

Krok 3

Konstrukce pařeniště

Nejlevnější pařeniště jsou tvořeny drátěnou konstrukcí, jejich životnost je obvykle 1 až 2 sezóny. Pařeniště ze dřeva mohou vydržet rovněž několik sezón, ale kvůli vlhkosti dřevo rychle plesniví a ztrácí na kvalitě. Nejmodernější jsou pevné ocelové nebo hliníkové konstrukce, které slibují mnohaletou životnost a stabilní konstrukci. Pevnost konstrukce je důležitá, obzvláště pokud jde o velká pařeniště, která mohou být smetena silným větrem.

Krok 4

Pařeniště z plastu, nebo fólie?

Plast nebo fólie volte podle typu plodiny. Pokud je zapaření a vytvoření podmínek pouze dočasné, tak si vždy zvolte fólii, aby mohly rostliny dále růst a aby bylo možné je pak snadno sklidit. Plastové pařníky jsou určeny již pro stálé umístění. Pěstují se v nich často rajčata, okurky a ostatní plodiny. Plastové pařníky mají obvykle kovovou konstrukci a dlouhou životnost.

Krok 5

Systém otevírání a větrání

U drobných pařenišť si zvolte takový systém, abyste odklopili pouze vrchní část pařeniště a měli okamžitý přístup k rostlinám, které můžete zalévat, hnojit nebo sklízet. U velkým pařníků si vybírejte dveřní vstup. Nejlevnější pařeniště mají vstup řešený pouze plachtou. Ideální je ovšem pařník s pevným rámem dveří. Dokonce i v pařníku je potřeba občas vyvětrat, menší pařníky lze větrat hlavním víkem nebo dveřmi, velké by měly disponovat okny k větrání.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-pareniste-na-zahradu-rady.html