jaktak.cz

Jak se vypravit na švýcarské hory | rady

Složitost: Mírný
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se vypravit na švýcarské hory | rady. Švýcarsko je vnitrozemský středoevropský stát, který je rozložen z velké části v Alpách. Hory jsou také jedním ze symbolů této země, vedle bank, hodinek a sýra. Země se skládá z 26 kantonů, ale pro turistiku to tak důležité není, spíše je vhodné dělit hory podle jednotlivých částí Alp.

Krok 1

Zajistěte si letenky do Švýcarska, konkrétně do Bernu nebo Curychu. Zarezervujte si také ubytování, což dnes jde i po internetu nebo přes některou cestovní kancelář. Cestovat se dá do Švýcarska i auty, autobusy (přímé spoje z Prahy 1020 km) či vlaky.

Krok 2

Cestování do hor se liší podle toho, jak si chceme hor užít. Užívat si Alpy ve Švýcarsku, to může být značně náročné, protože výstupy na některé vrchy jsou spíše pro expedice, než pro nedělního turistu. Například výstup na nejvyšší horu Švýcarska, Dufourspitze (4634 m.n.m.), v masivu Monte Rosa ve Walliských Alpách na hranicích Švýcarska a Itálie, je možný i v létě a to za použití ledovcového vybavení.

Krok 3

Švýcarsko je země lanovek, zubaček a extrémních železničních tratí. Právě to umožňuje se snáze dostat do vysokých hor. Například k chatě Monte Rosa, východisku na Dufourspitze, kde se můžete dostat ze Zermattu zubačkou na Gornergrat, na stanici Rotenboden, odtud přes ledovec Gornergletscher je to na chatu 2,5 hodiny.

Krok 4

Těžko říci, která oblast Švýcarských Alp je nejhezčí, ale snad nejznámější jsou Bernské Alpy s nejvyšším vrcholem Finsteraarhorn (4 274 m.n.m.). Nejznámějšími skupinou vrcholů jsou ale Mönch (4107), Jungfrau (4158) a Eiger (3970) se svou proslulou severní stěnou vysokou víc než 1,8 km. Nachází se tu největší alpský ledovec Grosser Aletschgletscher, ale i další ledovce Kanderfirn, Fieschergletscher a Unteraargletscher. Hory jsou dobře přístupné, je zde mnoho lanovek, ale nejznámější je ozubená železnice Jungfraubahn na sedlo Jungfraujoch, vedená nitrem hory Eiger a Mönch. Ve výšce 3454 m.n.m. je zde nejvýšší nádraží v Evropě.

Krok 5

Druhou nejznámější oblastí jsou Walliské či Penninské Alpy s Matterhornem (4478 m.n.n.). Nachází se tu i druhý největší ledovec v Alpách, Gornergletscher, a dalšími jsou Findelgletscher, Zmuttgletscher a pod Matterhornem mizející Matterhorngletscher.

Krok 6

Ke známým střediskům patří také Svatý Moritz, kde je v horách, které patří do Glarnských Alp, vyznačeno na 120 km turistických tras, některé jsou otevřeny i v zimě. Nad St. Moritzem se tyčí Piz Nair (3057 m), z jehož vrcholu je rozhled na hřebeny Alp, jezera a údolí. Výstup na horu v létě trvá 3 dny i více, ale dá se zkrátit lanovkou a pak kabinkou.

Krok 7

Švýcarské Alpy určitě stojí za to poznat, člověk nemusí ani vystoupávat na nejvyšší vrcholy, jízda švýcarskou krajinou poskytuje každým okamžikem neustále se měnící pohled na horské velikány. Škoda, že to u nás nemáme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vypravit-na-svycarske-hory-rady.html