jaktak.cz

Jak nejlépe poznat Slovenské Tatry | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak nejlépe poznat Slovenské Tatry | rady. Slovenské Tatry (na rozdíl od polských Tater) se tyčí na severu Slovenska do výše 2655 metrů nad mořem (Gerlachovský štít). Dělí se Vysoké a Nízké a Západní, kterým se říká Roháče, kvůli jejich strmým horám. Tatrami vrcholí Karpatský oblouk, který má svůj druhý, jižní, konec v Rumunsku.

Krok 1

Na Slovensko, do Tater, se lítá letadlem do Popradu, ale lze sem pohodlně dojet autem, autobusem i vlakem. Ubytování si nemusíte objednávat, to tu seženete skoro vždy až na místě, pokud vám nejde o nějaký určitý podnik. Jelikož tu není jazyková bariéra, dorozumíte se se Slováky vzájemně skoro ve všem, do Tater jezdí také velké množství Čechů.

Krok 2

Tatry, zejména Vysoké, nelze přehlédnout. Z poměrně rovné krajiny se tyčí do nebeských výšek, až člověka jímá strach, když se k nim blíží. Ale netřeba se bát, při pohybu po značených trasách je to bezpečné, ovšem nesmí přijít změna počasí.

Krok 3

Poznat celé Tatry dnes ani nelze, protože některé části, i vrcholy, jsou nepřístupné. I přesto se do nich zamilujete, stačí se projít po několika místech, zejména kolem ples. Mezi těmito ledovcovými jezírky je na slovenské straně největší Veľké Hincovo pleso (20 ha), které najdeme v závěru Mengusovské doliny, v tzv. Hincové kotlince, kterou obklopují strmé skalnaté Mengusovské štíty či Kôprovský štít. Cesta k tomuto plesu se spojuje s Popradským plesem, které je jen třetinové. Dalším často navštěvovaným plesem je Štrbské (19,8 ha).

Krok 4

Tatry jsou velmi navštěvovanými horami, v jednotlivých střediscích je to skoro "hlava na hlavě", ale chcete-li zažít opravdový klid, vyrazte na některou túru. Pohybujete se ve velehorách, proto se vyžaduje mít patřičnou výbavu. Čím jdete na náročnější túru, tím dbejte víc na přípravu. Odměnou vám pak bude šťastný návrat a chuť poznat jiná místa.

Krok 5

Pokud člověk není vysokohorský turista, tak si nejexponovanější vrcholy dokáže odpustit, ale přesto by si měl některé vyšlápnout. Proto můžeme doporučit třeba Predné Solisko (2093 m.n.m.), které lze částečně zdolat i pomocí sedačkové lanovky.

Krok 6

Velmi známý je i výstup na Rysy (2499), které kdysi zdolal i Lenin. V dobách masových akcí tam vystoupaly denně stovky svazáků (byly roky, kdy měl každý nést cihlu na výstavbu chaty), ale i dnes bychom mohli vrchol doporučit. Vrchol leží na hranicích s Polskem, výstup se zahajuje v Mengusovské dolině a jde kolem nejvýše položené chaty v Tatrách. Výhled je úžasný, tady poznáte proč Tatry milovat.

Krok 7

Vydejte se do Tater, i když jsme o Nízkých nehovořili, i ty jsou stejně nádherné. Možná by jim, zvláště Vysokým, slušelo méně komerce. Ale to dnes již k masové turistice patří, proto si važme koutů, kam mohou jen kamzíci a někdy i odvážný turista, nebo ještě lépe horolezec. Pro zkušené horaly pak jistě doporučuji vyzkoušet i Roháče, jejich zdolávání je náročné, proto zde nenarazíte na člověka na každém rohu, o to krásnější jsou však vrcholky Roháčů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-nejlepe-poznat-slovenske-tatry-rady.html