jaktak.cz

Jak trávit dovolenou ve Splitu | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak trávit dovolenou ve Splitu | tipy. Split je nádherné město ve střední Dalmácii v Chorvatsku na pobřeží Jaderského moře. Je to druhé největší město Chorvatska a spolu s Rijekou a Zadarem je jedním z hlavních chorvatských přístavů. Uvažujete o dovolené ve Splitu? Pak čtěte cestovatelské tipy dále.

Krok 1

Do Splitu se létá letadlem, letiště je vzdálené od centra něco málo přes 20 km. Ubytování lze zajistit předem pomocí internetu nebo s některou z cestovních kanceláří, ale jistě i na místě, pokud s tím máte trochu zkušenosti.

Krok 2

Dominantním místem Splitu je bývalý Diokleciánův palác z konce 3. století n. l. Do něho je vestavěno jádro historického města, které bylo v roce 1979 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Krok 3

Na antické zdi zde narazíte na každém kroku, probíhají tu neustále opravy a údržby, takže se vzhled neustále mění. Největším lákadlem pro návštěvníky, a nemusí to být jen ctitelé antiky, je návštěva podzemí Diokleciánova paláce, kde bylo nalezeno více jak 60 místností se starými klenbami i zbytky původní výzdoby.

Krok 4

Město ale není jen starý palác, ale je to pulzující turistické centrum s hotely, pláží a 5 marinami. Můžete navštívit mnohá muzea, archeologické, etnografické a námořní přírodovědné muzeum, navíc ještě galerii Meštrovic a Národní divadlo. Doporučujeme výstup na Marjan (175 m.n.m.) s nejkrásnějším parkem ve Splitu a zoologickou zahradou s velkolepým výhledem na město i okolí a blízké ostrovy. Všude procházíte ulicemi plnými krámků, restaurací, kavárniček, určitě si občas sedněte k odpočinku, jsou to chvíle, na které se pak často vzpomíná.

Krok 5

Celý Split leží na poloostrově obklopen skoro dokola mořem. Na protějším břehu je skupina sedmi osad Kaštela, kde na konci 15. století vzniklo sedm opevněných hradů, jsou tu i staré církevní památky, hotely, kempy, pláže, restaurace, kavárny. Je to ideální vycházka ze Splitu.

Krok 6

Být ve Splitu a nekoupat se asi není možné. Město má šest koupališť, hlavní je Bačvice nedaleko středu města. Koupat se lze i ve volné přírodě, zejména na členitém pobřeží poloostrova Marjan a na severovýchodním pobřeží tohoto poloostrova. Pláže hotelů Bačvice, Radisson Blu-Resort a Sv. Duje na Žnjanu získaly vyznamenání tzv. Modré vlajky.

Krok 7

Split je sice velké město, ale moře a krásné okolí z něho dělají jedinečné místo pro dovolenou, které určitě stojí za poznání. Trochu si při tom můžete zastesknout, že jsme kdysi byli s nádherným Splitem díky Rakousku-Uhersku v jednom státě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-travit-dovolenou-ve-splitu-tipy.html