jaktak.cz

Jak pěstovat buxus neboli buksus

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Buksus (buxus) pěstování. Buksus, neboli zimostráz (buxus), je jednou z nejoblíbenějších okrasných dřevin v našich zahradách, ale i ve městech, parcích či před budovami, kde můžeme vídat buksus jako dekoraci ve velkých nádobách. Buksus je dřevina s malými zelenými lístky vejčitého tvaru, kvete v dubnu až květnu, je mrazuvzdorná a snáší i drsné klimatické podmínky. Buksus a návod na jeho pěstování krok za krokem čtěte dále.

Krok 1

Na pěstování je zimostráz čili buksus (buxus) nenáročný. Nejlépe roste na vápenitých, hlinitých půdách. Pokud jej budete pěstovat v písčité půdě, je dobré pravidelně zapracovávat vyzrálý zahradní kompost. Půda by měla být dostatečně propustná a vlhká, nikoli však přemokřená.

Krok 2

Na stanovišti zimostrázům příliš nezáleží. Snášejí dobře stín, takže se jim dobře daří pod vzrostlými stromy. Hůře snášejí stanoviště na plném slunci, například u jižních stěn domů nebo zdí, což vede často k popálení a žloutnutí listů.

Krok 3

Buksus je vytrvalou rostlinou, která se dobře hodí do živých plotů, nízkých plůtků, nebo jako obruba záhonů či chodníků a cest. Nejčastěji se buksusy pěstují jako solitéry v zahradách a parcích, jelikož se mohou různě tvarovat. Jakékoliv i radikální řezy dobře snášejí. Optimální dobou pro tvarování a řezání buksusů je léto.

Krok 4

Zimostráz je velice vděčnou a nenáročnou rostlinou. Snáší dobře i drsnější podmínky, dokonce i znečištěné ovzduší, jediné, co mu škodí, je psí moč.

Krok 5

Vysazování či přesazování buksusů se provádí v předjaří vždy s celým kořenovým balem a po výsadbě je třeba rostlinu pravidelně a vydatně zalévat.

Krok 6

Budete-li si chtít buksus množit, pak je nejčastější metodou řízkování nebo křížení. Pěstební substrát by měl být směsí drnovky, listovky, kompostu a písku, vše v poměru zhruba 2:1:1:1.

Krok 7

Pro přezimování buksusů pěstovaných v nádobách je třeba vybrat chráněné místo v záhonu, kam nádobu zahrabeme hluboko do hlíny, nebo nádobu přemístíme do chladné světlé místnosti.

Krok 8

V květnu a červnu prospěje buksusu opakovaný postřik proti škůdcům, kteří tyto okrasné dřeviny často napadají a způsobují deformování listů. Zdeformované části potřeba ihned sestřihat a spálit.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-buxus-neboli-buksus.html