jaktak.cz

Jak pěstovat vrieseu | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak pěstovat vrieseu | rady. Vrisea a její pěstování. Vrisea, původem ze Střední a Jižní Ameriky, své pojmenování získala po holandském botanikovi de Vriesovi. Rostlinu tvoří růžice listů z jejíhož středu vyrůstá klasnatý květ na stvolu. Délka může dosáhnout až 40 cm. Vlastní květ bývá nenápadně ukrytý v barevném listenu, jehož barva je nejčastěji červená nebo žlutá. Po odkvětu listová růžice odumírá a zůstanou po ní dceřiné rostlinky. Pro svůj vzhled bývá vrisea také nazývána jako planoucí meč. Pusťte se směle do pěstování pokojové rostliny vrisea. Vyplatí se to.

Krok 1

Vrisea se dobře hodí pro hydroponické pěstování. Existuje několik hybridů, které mají různé nároky. Většina vrieseí dorůstá do výšky několika decimetrů.

Krok 2

Optimálními podmínkami pro pěstování vrisey v domácnosti je obvyklá pokojová teplota, která by neměla klesat pod 17°C. Vyhovuje jí teplé místo v místnosti a rozptýlené světlo.

Krok 3

Zalévat byste vriseu měli přímo do listové růžice. Rovněž pěstební substrát pro vriseu by měl být udržován neustále mírně vlhký, nikoliv však přemokřený. Voda musí být pouze měkká, proto je ideální zálivkou dešťová voda. Rostlině dělá dobře i občasné rosení. Do zálivky je dobré přimíchat maximálně dvakrát za měsíc standardní tekuté hnojivo určené pro pokojové rostliny.

Krok 4

Rostlina se rozmnožuje semeny. Kdo si chce vypěstovat svou vlastní vriseu od samotného počátku, může si v zahradnictví koupit semínka této rostliny a začít s pěstováním. Další variantou rozmnožování vriseí je dělením dceřinných cibulí, které se oddělí tehdy, když dosáhnou polovinu velikosti mateřské rostliny.

Krok 5

Ideální zeminou pro vriseu je rašelinový substrát, do které ho můžete pro vylehčení přimíchat kuličky polystyrenu.

Krok 6

Vriseu neohrožují žádní škůdci. Škodí jim nesprávné stanoviště, například přímé sluneční záření, nebo nadměrná zálivka, kvůli které hnijí kořeny.

Krok 7

Vrisea vydrží v atraktivním stavu dva až tři roky. Mladé rostlinky by se měly přesazovat každý rok.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vrieseu-rady.html