jaktak.cz

Jak pěstovat lanýže | rady

Složitost: Mírný
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat lanýže | rady. Lanýžů je známo mnoho druhů, z nichž je většina ceněna jako vynikající kulinářská pochoutka. Jejich výskyt je velkou vzácností a ne všude se lanýžům daří. Nejčastější lokalitou, kde lanýže rostou, je Středomoří, například italský Piemont, francouzský Périgord či slovinský poloostrov Istrie. Lanýže rostou převážně v dubových lesích s vápenitou půdou. A co pěstování lanýžů v Česku? Je možné si vytvořit lanýžárnu?

Krok 1

Ve výše uvedených lokalitách se dělají pokusy s pěstováním lanýžů. Využívají se k tomu lesíky nebo sady, kam se tyto houby očkují do půdy. Zkouší se zejména ceněný lanýž černovýtrusý. Lanýž vytváří kolem hostitelského stromu kruh s omezenou vegetací.

Krok 2

Je známo několik případů úspěšného pěstování lanýžů ve Středomoří. Je k tomu potřeba vybrat vhodný pozemek, vysázet dubové aleje a mít trpělivost. Lanýže rostou v kořenech dubů a již po sedmi letech lze sklidit první úrodu. Jelikož lanýže rostou na kořenech pod zemí, nejsou vidět. K jejich nalezení se používají speciálně vycvičení psi nebo trénovaná prasata, která je spolehlivě vyhrabou.

Krok 3

K pěstování lanýžů je potřeba znát přírodní podmínky, za kterých lanýže rostou a vyhledat přirozená místa pro lanýže vhodná. Aromatické houby lanýže rostou pod kořeny stromů, hlavně pod lískami, lipami, uvedenými duby a topoly.

Krok 4

Pro úspěšné pěstování lanýžů je potřeba několik předpokladů, např. podmínky, v níž má houba růst. Je známo, že půda pro lanýže musí být vápenitá, mírně zásaditá, hlinitopísčitá nebo až kamenitá, propustná, hrudkovitá s dostatečným množstvím pórů.

Krok 5

Lanýže vyžadují polohu v chladnějších oblastech na jižní straně, v suchých polohách je vhodná strana severozápadní.

Krok 6

Stanoviště pro pěstování lanýžů by mělo být z dosahu jiných dřevin, zejména lesních stromů, aby jim nehrozila konkurence jiných hub. Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu je doba od podzimu do jara, když není půda zamrzlá.

Krok 7

Půda se musí zpracovat do hloubky cca 30 cm a odstranit veškerou okolní vegetaci z místa, kde budeme pěstovat stromek. Ten je dobré obalit na ochranu před zvěří a v průběhu jeho růstu udržovat půdu vlhkou mulčováním nebo položením slámy. To je důležité i proti růstu plevelů.

Krok 8

Lanýžové podhoubí je nutné chránit před holomrazy, k čemuž je vhodný právě mulč nebo sláma. Nikdy se nesmí používat žádné hnojení, především ne chlévskou mrvou. Na sklizeň se můžete těšit nejdříve po sedmi letech.

Uvažujete, že lanýže ochutnáte? Cena lanýžů, resp. kilogramu nejvzácnějšího druhu Tuber magnatum se pohybuje od 50 do 100 tisíc Kč. Po kaviáru jsou tak druhou nejdražší pochoutkou na světě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-lanyze-rady.html