jaktak.cz

Jak udělat špenátovou pomazánku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak udělat špenátovou pomazánku | recept. Není nad čerstvý špenát. Jeho zelené lístky jsou plné živin a také železa. O špenátu se traduje, že je i dobrý v prevenci proti rakovině. Pojďme se na něj podívat zblízka a dát mu v našem jídelníčku šanci. Špenátová pomazánka zřejmě nikoho z nás nenapadne, spíše si špenát užíváme v hojné míře ke knedlíku a masu. Jenže zmražený nemá tolik cenných živin, jako právě ten čerstvý a mladý baby špenát. Špenátová pomazánka s receptem krok za krokem.

Co je potřeba

K výrobě špenátové pomazánky budete potřebovat:

250 gramů listů špenátu

150 gramů taveného sýru

250 gramů Lučiny

1 – 2 stroužky česneku

sůl a pepř

na ozdobení šunka, losos nebo vajíčko uvařené na tvrdo

případně parmazán nebo niva

Krok 1

Je to velmi jednoduché, zdravé a snadné. Špenátové lístky se musí dobře proprat, aby vám nechroupala mezi zuby zemina nebo jakékoliv jiné nečistoty.

Krok 2

Špenát dobře oklepejte a přesuňte do mísy. Spařte ho vroucí vodou a nechte odstát. Stačí pár minut.

Krok 3

Přebytečná voda ze špenátu se slije a špenát se ještě vymačká a na jemno natrhá či naseká. Používejte raději keramické nože, které při styku se zeleninou neubírají na její hodnotě.

Krok 4

Lučinu a tavený sýr spolu smíchejte, přidejte česnek a šetrně vložte špenát. Celou směs důkladně promíchejte, osolte a opepřete.

Krok 5

Takto vytvořená pomazánka fantasticky sedí k pečivu, které ještě dozdobíte šunkou, uzeným lososem nebo vejcem.

Krok 6

Pokud máte rádi parmezán, škrabkou na sýry z něj vytvořte hoblinky, které doplní vaše pohoštění a dodají mu punc jedinečnosti.

Krok 7

Na oko dobře vypadá i na pánvi orestovaný pórek, který tu sehraje výbornou roli. Na vrchu jednohubky se bude skvěle vyjímat.

Krok 8

Niva je další sýrovou variací, kterou málokdo pohrdne, ale jsou lidé, kteří jí raději z chlebíčku dají pryč. Chutě svých přátel zřejmě vesměs znáte, takže pokud mají rádi špenát, tak jim připravíte tuto výtečnou pomazánku, uvidíte, že sklidíte zasloužený obdiv.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-spenatovou-pomazanku-recept.html