jaktak.cz

Jak vybrat tlakový hrnec

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Sbíhají se vám sliny na silný hovězí vývar, dušené krutí maso nebo třeba na hrnec plný sezónní zeleniny? Zahoďte předsudky a obavy a sáhněte po moderním tlakovém hrnci, ve kterém si všechny oblíbené dobroty připravíte až o několik hodin rychleji. Ušetříte nejen čas, ale i náklady na energie, a ještě si pochutnáte na dietních a lehce stravitelných jídlech!

Co je potřeba

• Stanovit si finanční limit
• Promyslet si, co nejraději vaříte
• Určit, pro kolik lidí budete vařit

Krok 1

Velikost hrnce Na trhu najdete drobky o objemu 3,5 litrů, ale i pořádné macky, které pojmou až 8,5 litrů (tlakový hrnec Tescoma Magnum). Malé tlakové hrnce jsou pro vícečlennou rodinu nepraktické – oběd v nich sice připravíte, ale už nezbyde nic do zásoby. Ve větším tlakovém hrnci si také připravíte například vývar na celý týden nebo brambory pro celý regiment.

Krok 2

Pojistky tlakového hrnce Tlakový hrnec = nevyhnutelná exploze. Přesně toho se bojí nejeden kuchař. Jenže výbuchy s moderními papiňáky dávno nehrozí. Mají totiž propracovaný systém pojistek, který zabrání nadměrnému tlaku. Každý hrnec také po uvaření tlak postupně snižuje až do stavu, kdy jej můžete bezpečně otevřít. Nechte si tedy pojistky ukázat a přesvědčte se, jak je jištěno bezpečné vaření.

Krok 3

Způsob uzavírání Manipulace s moderními tlakovými hrnci je velmi jednoduchá. Často jej zvládnete ovládat jen jednou rukou díky pákovým, otočným nebo bajonetovým uzávěrům. Čím snazší mechanismus je, tím lépe se také čistí. Zkontrolujte také úchyty – masivní a ze speciálních materiálů nepálí ani při delším vaření.

Krok 4

Koš a další příslušenství Zvažte, zda využijete koš na zeleninu – ten se hodí při vaření v páře nebo při vaření vývarů. U některých tlakových hrnců najdete i klasickou poklici, díky které hrnec využijete i při klasickém vaření (nabízí například Tescoma u tlakového hrnce Bio Exclusive).

Článek jsme připravili ve spolupráci se společností Tescoma, která prodává tlakové hrnce několika cenových kategorií.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-tlakovy-hrnec.html