jaktak.cz

Jak využít naklíčený česnek

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít naklíčený česnek | rady a tipy. Česnekové stroužky, které na jaře změknou a vyraší jsou už chuťově velmi mdlé. Vyčpělé, jak by řekly naše babičky. Ale nemusíte je vyhazovat, věnujte jim trochu péče a za dva týdny z nich vypěstujete chutnou a zdravou nať.

Co je potřeba

  • stroužky česneku
  • zemina

Krok 1

Česneková nať má jemnější chuť a po jídle její typické aroma mnohem rychleji vyprchá. Má stejné účinky jako stroužky česneku, i když o něco slabší – obsahuje totiž méně silic. Zato má navíc některé vitamíny – A, B a C. Najdete v ní také selen, jód a vápník. Česneková nať se nejlépe hodí do nejrůznějších pomazánek a polévek.

Krok 2

Jak pěstovat česnekovou nať

Pokud ve spíži narazíte už na naklíčené stroužky, bude celý proces o něco rychlejší. Stroužky od sebe opatrně oddělte a zasaďte do hlíny. Měla by jim vykukovat pouze špička. S výběrem hlíny ani hnojením si nemusíte lámat hlavu. Nejdéle za tři týdny bude po všem. Pokud nemáte na okně místo, můžete stroužky česneku „přisadit“ k jiné pokojové rostlině – například k fíkusu, sloní noze a dalším. V tomto případě je nesázejte pod zem, ale jen lehce zahrabte spodní část, abyste nenarušili kořenový systém rostliny v květináči. Vyrašené naťě ale musíte sklidit dříve, aby se nepolámaly – asi v 15 centimetrech délky.

Krok 3

Zasazené stroužky dejte na co nejsvětlejší místo a přiměřeně zalévejte. Vyhovuje jim běžná pokojová teplota mezi 15-20 °C. Po dvou dnech by se už naklíčené stroužky měly začít vytahovat. U nenaklíčených to trvá déle – asi čtyři dny. První výhonek bude smetanově bílý a zezelená až později. Je to zcela v pořádku. Jakmile nať doroste 15-20 centimetrů délky, je načase ji sklidit a pokud možno ihned použít do jídla.

Krok 4

Česnekovou nať nasekejte nadrobno a přidejte do libovolné pomazánky nebo polévky. Můžete s ní také posypat již hotové hlavní jídlo. Dbejte, aby neprošla tepelnou úpravou – ztratila by tak cenné vitamíny. Pamatujte, že na výrobu lahodných pokrmů máte jen jeden pokus – česnekové stroužky mají totiž jen jeden vegetační vrchol, takže žádná další nať už z nich nevyroste.

Česnekové stroužky zasazené u pokojových rostlin účinně dezinfikují zeminu – pomáhají například proti háďátkům, kořenovým mšicím nebo smutnicím.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-nakliceny-cesnek.html