jaktak.cz

Jak poznat maďarské termální lázně Gyula | tipy

Složitost: Lehké
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak poznat maďarské termální lázně Gyula | tipy. Dovolená v termálních lázních v maďarském městě Gyula se bude líbit každému, kdo má rád vodní zábavu „jednadvacátého století“, ale zároveň vnímá estetické prostředí a využívá bohatý kulturní život malého města. V rodišti čabajské klobásy si přijdou na své znalci kvalitních uzenin. Ale především lázeňský pobyt v Gyule ocení lidé, kteří hledají úlevu od zdravotních obtíží v alkalických termálních pramenech.

Co je potřeba

Ubytování v maďarských termálních lázních Gyula zajistit předem
Forinty
Znalost němčiny výhodou (angličtina na oficiálních místech a v lázních)
Do lázní plavky, plášť a koupací přezůvky (nesmekavé)

Krok 1

Lázeňské letovisko Gyula (čteme ďula) leží asi 240 kilometrů jihovýchodně od Budapešti. Pojedeme-li do Gyuly po silnici, nejkratší cesta je přes Brno, Bratislavu, Györ, Budapešť. V Kecskemétu sjedeme z E 75 ve směru na Békéscsaba. Z ní je to do Gyuly už jen 17 kilometrů. Pro průjezd Slovenskem a Maďarskem je třeba mít dálniční známku. Z Prahy to je po silnici asi 740 a z Brna necelých 560 kilometrů.

Krok 2

Pojedeme-li vlakem, cestujeme nejdřív do Budapešti na nádraží Keleti (Východní, rychlíky od Slovenska na ně přijíždějí) a na něm přestoupíme na vlak směr Békéscsaba. Budeme-li mít trochu víc času, nádraží si prohlédneme, je zajímavé, historické, neprůjezdné. Není třeba používat podchodů, což ocení lidé s kufry. Békéscsabu není možno přejet, je to velké nádraží a vlak tam obvykle pár minut stojí.

Krok 3

Při kupování mezinárodní jízdenky by někdy mohl vzniknout problém, že počítačový systém Českých drah „nenajde“ stanici Gyula. V takovém případě si koupíme jízdenku právě do Békéscsaby. Kdyby spoj na Gyulu bezprostředně navazoval na rychlík a v Békescsabě nebyl čas, dokoupíme si dodatkovou jízdenku v „lokálce“. Budeme v ní mít trochu „retro“ pocity, protože na této trati jezdí staré československé motoráčky.

Krok 4

Ubytování v Gyule je třeba zajišťovat s předstihem, a to zejména v sezoně (v maďarských lázních se tradičně počítá od Velikonoc do Martina). Ale zájem o ubytování v Gyule je značný i mimo sezonu – hlavně v době konání různých festivalů bývá v zařízeních, která lze objednat přes internet, plno. V Gyule je mnoho příležitostí k privátnímu ubytování. Ale drobní „ubytovatelé“ neinzerují na internetu, takže se o nich turista dozví až na místě.

Krok 5

Při včasné objednávce lze ovšem sehnat ubytování s polopenzí za cenu, která by se i v Česku zdála nízká. Některé penziony mimo sezonu nevaří a hostům poskytnou jenom snídani. Na oběd (večeři) hosté docházejí do nějaké restaurace, kde platí „známkou“, kterou dostanou ve svém penzionu. Na výběr bývá několik restaurací.

Krok 6

První cesta by měla vést do některého informačního centra (na hlavní třídě poblíž sochy zeměměřiče, nebo u mostu). Tam lze získat velkou turistickou mapu s vyznačenými významnými místy města. V infocentru se lze domluvit anglicky, jinak se ve městě pochodí spíš s němčinou (blízkost hranic s Rakouskem) nebo se srbštinou (hranice).

Krok 7

Gyula (něco málo přes 30 tisíc obyvatel, název je maďarská podoba jména Julius) je půvabné úhledné městečko, jehož úpravnost musí každého návštěvníka zaujmout. Ulice a chodníky jsou naprosto čisté, všude květinová výsadba, sadařské úpravy a hlavně, což je dost výjimečné – po celém městě je instalováno mnoho soch, plastik a jiných uměleckých děl, a dále množství fontán a jiných děl založených na efektu vody. Některá „vtahují do hry“ – vodní loubí, které průchozího nepostříká, nerezový kónus, na jehož plášti se „složí“ antický výjev „rozložený“ na chodníku (a kterého si chodec jinak ani nevšimne) a jiné další.

Krok 8

Gyula leží v absolutní rovině, jen 87 metrů nad mořem. Takže se tam jezdí na kolech. Lidé všeho věku na kolech různých i u nás nevídaných typů. Správa města vychází cyklistům vstříc: před obchody, úřady, před školami a i bytovými domy je dostatek stojanů, chodníky jsou opatřeny cyklostezkami. Přílby nosí jen malé děti a zahraniční turisté.

Krok 9

Termální lázně, kvůli kterým především návštěvníci přijíždějí, patří městu. A protože všechny maďarské termály mají nějaké nej, gyulské Hradní lázně jsou nejmladší. Jsou vystavěny v bezprostřední blízkosti gotického hradu (jediný zachovalý hrad z cihel ve střední Evropě), což je dobrý orientační bod při první cestě do Hradních lázní. Léčí se zde poúrazové stavy, gynekologické choroby a nemoci pohybového ústrojí. Voda v termálních bazénech má 36 až 38 stupňů. Kontraindikací jsou onkologické choroby a vysoký krevní tlak. V některých bedekrech se opakuje, že lze aplikovat i pitnou kúru. Místní (i v lázních) to ale popírají – že prý leda z bazénů. Voda se nestáčí, a ani prameník na pití nikde není.

Krok 10

Jenže v současné době už jen termální bazény nestačí. Proto i gyulské lázně nabízejí moderní a žádanou vodní zábavu pro celou rodinu (ostatně děti do 16 ani do termální vody nesmí). V areálu je jedenáct krytých a devět otevřených bazénů a i ti nejnáročnější tam najdou vše: parní lázně, sauny, tobogany, zážitkový bazén, wellness bazén, restaurace, biliár, venkovní hřiště... Vstupenky je možno koupit podle požadovaných služeb (magnetický náramek otevře turniket jen do zaplaceného sektoru). Děti a důchodci mají slevu na vstupném (předložit průkazku důchodce).

Krok 11

Gyula se neproslavila jen termálními prameny. Právě v tomto městě se zrodila slavná čabajská klobása. Klobásy jsou pro město tak důležité, že i na informačních tabulích s plánem města jsou vyznačena místa, kde je lze koupit. Ale plánku není třeba – klobása je v každém i běžném obchodě (i v supermarketech). A všechny dobré, obzvlášť nechá-li si je člověk doma minimálně měsíc vysušit. Říká se, že čabajka musí být tak suchá, aby se dala s „lupnutím“ zlomit mezi prsty. Ve městě je „klobásové“ muzeum (v oblasti nákupní zóny směrem na Békéscsabu).

Krok 12

V Gyule se zjara pořádá i „klobásový“ festival, což je ovšem jen jeden z mnoha festivalů. Obrovská účast bývá na pálenkovém (pro kraj bohatý na ovoce je „palinka“ příznačná), v létě se amfiteátru u hradu konají divadelní festivaly, festivaly jazzové či jiných hudebních žánrů– na webu města Gyuly je k dispozici podrobný kulturní kalendář. Konání festivalu může ovlivnit i rozhodování o termínu návštěvy Gyuly (buď právě v tu dobu, a nebo naopak ne v tu dobu).

Krok 13

Dalším objektem turistického zájmu je Stoletá cukrárna. Jedná se cukrářskou provozovnu z roku 1840, kde si turisté mohou prohlédnout expozici starodávných cukrářských postupů, a samozřejmě také zakoupit nějaké cukroví, bonbony a jiné výrobky z oboru. Cena je vyšší, než v běžných „cukrászdách“. Škarohlídové tvrdí, že lepší a levnější kremeše (typický řez s vysokou vrstvou lahodného lehkého krému) prodávají v cukrárně na gyulské hlavní třídě. Nejlepší je porovnat.

Víc informací – kalendář akcí, provoz lázní, ceny vstupného a fotografie z lázeňského areálu – je k nalezení na stránkách města www.gyula.hu (použijte překladač). Ceny vstupného se mohou změnit, různé bazény jsou v provozu v určitou dobu, proto tyto informace nejsou v článku uvedeny.

Dobrým tipem pro dospělé je sobotní noční program.

Zajímavost: Po "odstátnění" se výrobna klobás stala majetkem soukromé společnosti. Hospodářské výsledky ale asi nebyly valné - společnost propustila většinu zaměstnanců a stála před zánikem. Maďarská vláda nenechala padnout "rodinné stříbro" země a výrobu klobás v Gyule odkoupila. V současné době nemá podnik o odbyt nouzi - pravé čabajky je možno si koupit jako maďarský produkt v různých státech EU.

Je to trochu nezvyklé, ale do saun v lázních lidé vstupují v plavkách. Což by "skalního" saunaře mohlo přivést do choulostivé situace.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-madarske-termalni-lazne-gyula-tipy.html