jaktak.cz

Jak poznat Slovácko | tipy

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak poznat Slovácko | tipy. Moravským Slováckem a mezi řekou Moravou a Baťovým kanálem vede přibližně stokilometrová trasa, na kterou se můžeme vydat pěšky nebo kole. Začíná ve Starém Městě u Uherského Hradiště a končí v Břeclavi. Provede městy, která známe podle jmen třeba i z moravských lidových písní, a zároveň se bude dotýkat velice zajímavé moravské vodní stavební památky. Trasa byla „vystavěna“ a prověřena exkluzivně pro čtenáře a fanoušky serveru JakTak.cz.

Co je potřeba

turistická mapa regionu
turistický průvodce regionem (k mání v IC na cestě)
turistická výstroj a vybavení
osobní doklady, peníze
předem si o kraji něco přečíst

Krok 1

Něco přes 100 kilometrů je dlouhá cesta Slováckem, která vede nejznámějšími městy regionu. Částečně sleduje tok řeky Moravy a několikrát tečuje nebo přetne Baťův kanál, zajímavou umělou vodní cestu se zrekonstruovanými plavebními komorami a čilým výletním ruchem. Trasa vede městy s bohatou historií. Je na ní možno navštívit několik zámků, galerií, originálních i národopisných muzeí, rozhledny, skanzen, několik židovských památek, válečné památníky, vinné sklepy, lužní lesy. Na několika místech se lze vykoupat (přírodní i umělá koupaliště). Pěšky se dá projít za pět dní.

Krok 2

Do Starého Města u Uherského Hradiště se dostaneme vlakem po rychlíkové trati Olomouc – Břeclav. Vydáme se směrem k Uherskému Hradišti (dále UH) a nemůžeme minout poněkud monstrózně působící maják. První dojem je vylepšen, když zjistíme, že se jedná o dominantu skutečné rarity – Ekolandu a KovoZoo, zábavního a zároveň edukačního parku, kde je vše vytvořeno z kovového šrotu. Hlavně dětem se bude líbit vystoupat na maják Šrotík a zahrát si na dvacetimetrovém korábu. Pokračujeme městskou zástavbou směrem k UH a poprvé překračujeme Baťův kanál.

Krok 3

Další zastávka je v informačním centru (IC) Starého Města u UH. Turistům se dostane veškerých informací o zajímavostech regionu, včetně map zdarma, a rovněž ujištění, že jsou v kraji vítáni. Cesta pokračuje středem města (prohlídka památek) a kolem svérázného slováckého nádraží (stavba z roku 1930, v roce 2011 získalo titul nejkrásnější nádraží roku).

Krok 4

Cyklostezka vyvede z UH ve směru na Kunovice. Vpravo od cesty uvidíme areál leteckého závodu (letecké muzeum). Na jeho úrovni začíná naučná stezka Včelařská (zastavení věnovaná včelařství). Stezka vede k lázeňskému parku a pavilonu Sirnaté lázně (možnost zastávky). Pěkná cyklostezka vede až do Ostrožské Nové Vsi, kde na břehu rozsáhlého štěrkového jezera končí první pěší den. Vykoupeme se a ze stanu nebo jen ze spacáku pozorujeme střemhlavé lety vodních dravců, zapadající slunce a kulisu Chřibů na obzoru. V obci je možno ubytovat se i „seriózněji“, v penzionu.

Krok 5

Druhý den se po břehu jezera dostaneme do Uherského Ostrohu (nákup potravin na snídani). Po „brutálním“ mostě se dostaneme do zajímavější části městečka. V areálu zámku (IC) nesmíme opomenout navštívit malý butik, který se specializuje na prodej součástek moravských lidových krojů. Zejména pro turistu z Čech je návštěva obchůdku zážitkem. Mimochodem, stačí promluvit, a personál butiku pozná, že jsme jenom zvědaví „Čížci“, trpělivě vysvětluje a nic ke koupi nenutí. Zde to tak ani „nechodí“.

Krok 6

Za Uherským Ostrohem překročíme Baťův kanál a po příjemné cestě se dostaneme do Veselí nad Moravou. Městečko je jako vypucované a dá nám hodně práce najít nějakou „mouchu“ na jeho kráse. Mimořádným dojmem působí i spokojenost místních s životem ve Veselí. Po krátké prohlídce pokračujeme po modré podél Moravy. Podejdeme železniční most, a u dalšího mostu přejdeme Moravu a dostaneme se na skutečně báječnou cestu po náspu: zprava Baťův kanál, zleva Morava (viz obrázek u 1. kroku). Po náspu dojdeme až do místa Vnorovy, kde je unikátní jev – Morava a Baťův kanál se v jedné výškové úrovni kříží!

Krok 7

Ve Vnorovech zůstaneme na noc. Svérázné přístaviště s půjčovnou lodí nabízí i povyražení pro děti (pohádková stezka lesem), občerstvení, možnost osobní hygieny, přespání, a to vše za skutečně pouze symbolický poplatek. Velmi zajímavé je pozorovat lodě projíždějící zdymadlem – plavební komorou. Ve Vnorovech se hladina komory snižuje (a zvyšuje) o tři metry. Koho přístaviště s příjemnou osádkou nezaujme, může pokračovat pár kilometrů na okraj Strážnice a ubytovat se v kempu (vhodné hlavně pro cyklisty).

Krok 8

Další den se po červené značce dostaneme do Strážnice, mekky moravského folkloru. Podle zájmu můžeme zvolit prohlídku muzea, skanzenu lidové architektury, města. Strážnice žije bohatým kulturním životem. Zejména v hlavní sezoně je značná pravděpodobnost, že se bude právě konat nějaký open air koncert nebo i festival. Kulturní kalendář akcí je vyvěšen na všech nápadných místech.

Krok 9

Ze Strážnice po modré podél kanálu přes sirný pramen a přístaviště, a nebo po staré úzké asfaltce od Skalické brány podél trati se dostaneme do obce Petrov. Zastávka v ní je dost náročná. V Petrově se nachází unikátní „kolonie“ asi 80 vinných sklípků budovaných od 15. století (Plže). Fanoušci Pána prstenů při pohledu na ně vzpomenou na Hobitín. V travou pokrytých sklípcích nežijí půlčíci, ale hospodaří v nich vinaři nabízející vlastní produkci. V areálu Plže je také venkovní parket, kde se v létě v sobotu konají taneční zábavy. Pro vinaře a návštěvníky sklípků je k dispozici moderní a čisté sociální zařízení, které je zdarma a nonstop otevřené. Při zachování pořádku a šetrnosti je možno v areálu bivakovat, nikomu nevadí ani postavený stan. V Petrově jsou samozřejmě i možnosti ubytování v penzionech.

Krok 10

Po kvalitním vínu hlava nebolí, tak si ráno můžeme dát polévku v restauraci a nastoupit další úsek cesty. Po vedlejší komunikaci dojdeme do Sudoměřic. Tam překročíme státní hranici a dojdeme do slovenské Skalice. Záhorácké městečko bylo vždy považováno za „bohaté“ a na jeho výstavnosti to je patrné. Ve Skalici je bankomat, takže případná potřebná eura můžeme vybrat z něj a v některé restauraci si třeba dát záhorácký závitek (viz náš recept na záhoracký závitek).

Krok 11

Cesta ze Skalice vede po značené cyklo cestě kolem jezer (možné občerstvení). U nich odbočíme na severozápad a po rovné cestě po hrázi poldru se dostaneme k Moravě, která tvoří státní hranici. A jsme na jižním okraji Hodonína. Okresní město je velmi příjemné, pěkně opravené. Takže si je dobře prohlédneme a ukončíme v něm předposlední etapu. Ubytování buď v některém z mnoha penzionů, nebo bivak v oblasti rybníků v západním směru za městem.

Krok 12

Poslední část cesty zavede částečně po silnici, ale větším dílem po nasypaných hrázích do obce Lužice. Na místním koupališti je možnost hygieny a občerstvení, které lze ale koupit i v obci. Lužice je příkladem, že i relativně malá obec může být zajímavá. Je střediskem na folklorní tradice bohatého regionu Podluží. Návštěvníka ale ještě víc překvapí množství soch a plastik, které Lužici zdobí. Od roku 2006 do roku 2014 (poslední, závěrečné) se v Lužici na náklady obce konala sochařská sympozia Dřevo – kámen. Po mladých umělcích v Lužici zůstalo více než sto plastik, které přitahují zájem turistů.

Krok 13

Trasa z Lužice kolem Mikulčic (slovanské hradiště), přes Moravskou Novou Ves je už spíš pouze vytrvalostní pochod rovinatým úrodným krajem. Turisté se mohou těšit pohledem na některé typicky obílené domky s modrým soklem a ornamentální výzdobou (i nově postavené). Po cestě je také možno zahlédnout v „české kotlině“ nezvyklá ramena naftařských těžních souprav.

Krok 14

Po necelých třech kilometrech za obcí Hrušky odbočíme vpravo a přejdeme hlavní trať. Po zpevněné cestě podejdeme dálnici, pak železniční trať. Podél ní dojdeme k břeclavském nádraží. Záleží na našem čase a silách, zda si pěkné okresní město prohlédneme, anebo nasedneme na vlak a s vědomí stovky zdolaných kilometrů výlet ukončíme (vlaky směr Brno, Olomouc, Bratislava, Vídeň).

Krok 15

Kilometrovník:

  • Staré Město u UH – Ostrožská Nová Ves 24,8 km
  • Ostrožská Nová Ves – Vnorovy 16,9 km
  • Vnorovy – Petrov 14 km
  • Petrov – Hodonín 28,2
  • Hodonín – Břeclav 25,3 km Celkem 109,2 km
  • Podbrobné seznamy všech zajímavostí v městech po cestě nalezneme v regionálních turistických materiálech, které dostaneme v IC nebo nalezneme v jiných bedekrech. Proto je neuvádíme.
  • V každém městě na trase i v mnohých obcích je možnost ubytovat se – četné kempy, penziony, hotely všech kategorií. Pro jistotu je lepší předem si ubytování objednat (elektronicky, telefonicky).
  • V přístavištích u "Baťáku" je možno půjčit si plavidlo a projet se po kanálu. Ve Vnorovech si lze půjčit i raft a sjet kousek Moravy. Za užívání vodní cesty se neplatí, ani za průjezd zdymadlem.
  • Pro cyklisty: Ve větších městech jsou cyklostezky a stojany na kola. Hlídání kol nabízejí jako službu i některé restaurace (třeba ve Strážnici).

Bivakování a stanovaní je osobní volbou každého dospělého turisty.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-slovacko-tipy.html