jaktak.cz

Jak neprohloupit při výběru levných plastových oken

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Nákup plastových oken za nízkou cenu v principu nemusí být problém. Dříve než se necháte zlákat nabídkou plastových oken „skoro zadarmo“, měli byste zbystřit a zaměřit se na pár detailů, které mohou pomoci odhalit tajemství nízké ceny.

Krok 1

Plastová okna na celý život Pořízení plastových oken do rekonstruovaných domů a bytů je investicí, která by měla přinést především úsporu nákladů na vytápění a podstatně zlepšit kvalitu bydlení. Majitelé novostaveb pak jistě očekávají, že jim plastová okna vydrží na celý život. V případě, že rekonstrukce či novostavba počítá s většími okenními prvky, posuvnými balkónovými systémy, plastovými okny v barevném dekoru, atypickými tvary oken atd., je třeba pečlivě vybírat, jaká plastová okna si pořídíte. Hraje se totiž o jejich dlouhodobou spolehlivou funkčnost. Plastová okna a dveře si musí udržet především dobrou tvarovou stabilitu. Musí být konstruována tak, aby se rámy a křídla nekroutila. Určitou zárukou je kvalitní a dostatečně masivní pozinkovaná ocelová výztuha, která je v největší komoře v rámu i křídle oken. Zásadní význam má pak dostatečná výztuha plastových vchodových dveří. Význam zde hraje nejenom tloušťka výztuhy, ale i tvar. Kvalita plastového profilu je dána tzv. třídou, a to v závislosti na tloušťce plastu v pohledových stěnách profilu. Plastová okna vyrobená z profilů nejvyšší třídy A mají lepší vlastnosti z hlediska pevnosti ve svařených rozích.

Krok 2

Jak poznat kvalitní plastová okna? Kvalita plastových oken se projeví až po určité době používání a střídání ročních období. Nevýhodou je, že výztuha i tloušťka plastu se ukrývá uvnitř profilu a prakticky tak není možné ověřit, zda dodaná okna splňují slíbené parametry. Určitou pojistkou je, pokud budou ve smlouvě na dodávku plastových oken uvedeny parametry výztuhy, třída profilu atd. Kování odpovídá dlouhodobě za bezproblémovou funkčnost plastových oken. V současnosti je již standardem celoobvodové plně seřiditelné kování. Důležitým atributem kvalitního kování je rozteč tzv. uzavíracích bodů. Ty zajišťují především optimální rovnoměrný přítlak křídla k rámu a odpovídají tak správné izolační vlastnosti oken. Jedině správně seřízené okno uspoří energii na vytápění. Péče o kování z hlediska řádného promazání a seřízení je základem péče o plastová okna a předchází jejich opotřebení.

Krok 3

Kdo a kde plastová okna vyrobil Může se stát, že v průběhu používání oken budete potřebovat z nejrůznějších důvodů servis. Nízká cena plastových oken může být dána i tím, že výrobce ušetřil na výztuze, plastovém profilu nebo na kování a po čase se pak mohou projevit problémy. Je proto dobré vědět, kdo a kde plastová okna vyrobil. Pokud by se vyskytly problémy a dodavatel třeba již nepůsobil na trhu, můžete se obrátit na výrobce, který by měl na své výrobky poskytnout servis nebo navrhnout optimální řešení případného problému. Důvěra mezi zákazníkem a dodavatelem je tedy na prvním místě. Plastová okna by měla spolehlivě sloužit desítky let i proto je dobré zaměřit se na výběr dodavatele a mít na mysli, že skutečná kvalita plastových oken je ukryta uvnitř profilu. Dvakrát vybírat se pak vyplatí zejména v případě oken v barevném dekoru, oken a dveří větších rozměrů či atypických tvarů. Nezávazná poptávka a bezplatná konzultace ZDE: Nezávazná poptávka pro kalkulaci ceny

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-neprohloupit-pri-vyberu-levnych-plastovych-oken.html