jaktak.cz

Jak vybrat exotické ovoce

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Exotické ovoce | přehled. V období okolo Vánoc se začínají v obchodech objevovat ovocné druhy, které nejsou na pultech běžně. Ne každý prodavač je schopen poradit při výběru a proto v našem článku najdete přehled tropického ovoce, se kterým se v zimním období nejčastěji setkáte.

Krok 1

Ananas

Ananas bývá někdy označován jako král ovoce. Když je správně zralý, má výbornou, lahodnou chuť a vůni. Ananas obsahuje enzym bromelin, který pomáhá při trávení. Správně zralý ananas poznáte podle vnitřních lístků. Zkuste jeden vytrhnout, když to jde obtížně, je ananas nedozrálý, jde-li to příliš lehce, je přezrálý. Lístky správně zralého ananasu kladou lehký odpor. Při nákupu dejte pozor na plíseň. Nejčastěji se objevuje ve spodní části plodu, okolo uříznutého stvolu. Nekupujte také plody, jež mají uschlý listový chochol. Ananas se nesmí skladovat v chladničce, už při 5 °C hnije.

Krok 2

Avokádo

Avokádo je zelenina s vysokým obsahem tuku. Ten je lehce stravitelný a příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi. Slupka je zelená a pod ní nažloutlá dužina s máslovou chutí. Plod má uprostřed velké hnědé semeno. Správně zralé avokádo je na omak měkké a slupka se začíná zabarvovat do hnědé až černé barvy. Avokádo se používá do pomazánek, salátů a mexických jídel.

Krok 3

Kaki

Kaki churma je plod, který se k nám dovážel už za totality. Plody stačí jen rozříznout a dužinu vyjíst lžičkou. Správně uzrálé kaki je měkké, sytě oranžové až načervenalé. Velmi rychle se ve zralosti kazí, proto v obchodech jsou plody nedozrálé, trpké. Po nákupu ho dejte na teplé místo a nechte dojít. Čím měkčí, tím sladší plod bude. Kaki obsahuje vitaminy A a C, jeho pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu.

Krok 4

Kiwano

Kiwano je příbuzný melounů a okurek. Oválný žlutooranžový plod s ostny obsahuje tmavozelenou dužinu s velkými zrníčky. Dužina má konzistenci želé. Chutí Kiwano připomíná okurku s banánem. Používá se stejně jako kiwi. Při nákupu nesmí být plod otlačený a nesmí na něm být skvrny. Skladuje se při pokojové teplotě.

Krok 5

Kumquat

Nejmenší citrusové ovoce se jí celé i se slupkou. Je bohaté na vápník a vitamin C. Výborně se hodí na přípravu džemů, salátů a náplň do masových rolád. Při nákupu pozor na hnilobu, plody musejí být pevné, kůra bez porušení a barva sytě oranžová jako u pomeranče.

Krok 6

Liči

Liči pochází z Číny, říká se mu čínská švestka. Má tvrdou drsnou slupku, která se snadno v prstech rozloupne. Pod ní je pružná, bílá, sladká dužina s vůní růže (já osobně cítím voňavou pelargonii). Uvnitř plodu je oválná pecka. Sušené liči chutí připomíná rozinky. Při nákupu berte jen ovoce s neporušenou slupkou. Liči obsahuje hodně vitaminu C a konzumace plodů pomáhá při překyselení žaludku.

Krok 7

Mango

Mango je pro někoho nejchutnější exotický plod. Při výběru není barva slupky kritériem zralosti, existuje mnoho druhů a některé z nich jsou i v konzumní zralosti zelené. Mango je správně zralé, když změkne a začne příjemně vonět. Dužina je sladká, chutí připomíná meruňky a ananas s lehkou terpentýnovou příchutí. Nejlepší je čerstvé.

Krok 8

Papaya

Papaya je velmi drahé ovoce a k vidění je zřídka. Dováží se letecky a téměř vždy nezralá. Kdo ochutnal zralou papayu na dovolené, ovoce prodávané u nás ho neuspokojí. Dužina je narůžovělá, sladká, chutná podobně jako meloun, ale je krémovější. Uprostřed má dutinu s černými zrníčky. Uvádí se, že jsou mírně jedovatá. Mají palčivou chuť a někde se používají jako pepř. Papaya obsahuje enzym papin, který podporuje trávení.

Krok 9

Physalis

Physalis neboli mochyně má osvěžující sladkokyselou chuť podobnou angreštu. Plod se skrývá uvnitř „lampionku“. Plody musejí být hladké a pevné jako třešně. Používají se do salátů, dezertů, připravují se z ní kompoty, likéry a džemy. Toto ovoce je velmi dekorativní.

Krok 10

Pitahaya

Pitahaya neboli dračí ovoce je plod kaktusu. Na našem trhu se setkáváme především s červenou variantou, ale existuje i žlutá pitahaya, která je sladší. Zralá je sytě červená a má pevnou konzistenci. Dužina je křehká, chutí podobná kiwi, ale méně výrazná. Jí se čerstvá nakrájená na plátky, nebo rozpůlená a vydlabává se lžičkou. Před konzumací ji dejte vychladit.

Krok 11

Granátové jablko

Granátové jablko pochází ze Středomoří, kde roste i ve volné přírodě. Plod má červenou kožovitou slupku a uvnitř obsahuje množství kulatých zrníček s nakyslou šťávou a malou pecičkou. Z granátového jablka se vyrábí grenadina. Šťáva z granátového jablíčka snižuje krevní tlak. Při nákupu vybíráme plody s neporušenou slupkou. Doma ho skladujeme v chladničce, při pokojové teplotě vysychá.

Krok 12

Karambola

Karambola má tvar podlouhlé pěticípé hvězdy s hladkou slupkou. Plod se jí celý se slupkou i zrníčky. Obsahuje hodně vitaminu C, vápníku, železa a fosforu. Nakrájená na plátky se používá jako dekorace pokrmů. Má sladkokyselou nevýraznou chuť. Správně zralá karambola má nahnědlá žebra.

Krok 13

Tamarind

Tamarind se dováží nedozrálý a často ho obchodníci nechávají v nevhodných podmínkách, proto chuť je také jiná, než znáte z dovolených. Tamarind se používá při přípravě nápojů, působí lehce projímavě, do speciálních omáček, čatní atd. Dřeň je silně sladkokyselá.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-exoticke-ovoce.html