jaktak.cz

Jak vypěstovat palmu a jiné rostliny z pecek exotického ovoce

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Z pecek citrusů a jiného exotického ovoce si můžeme vypěstovat krásné pokojové rostliny, jež budou ozdobou každého interiéru. V domácích podmínkách nám tyto vypěstované exotické stromky nebudou plodit, ale například citrusy lze naroubovat. Rostliny lze pěstovat v obyčejném květináči, semena téměř vždy vyklíčí. Semena z exotického ovoce je potřeba před vložením do země důkladně očistit od zbytků dužiny, mohla by zahnívat. Využijte pecek z ovoce a vypěstujte si zajímavou pokojovou rostlinu.

Co je potřeba

- pecky - květináč - zeminu

Krok 1

Koncem roku se v obchodech objevují datle a fíky. Semena těchto sušených plodů velmi dobře klíčí. Vysejte je do vyššího květináčku se zahradní zeminou. V zahradnictví prodávají substrát pro pěstování palem, který se také hodí. Chcete-li si zeminu pro výsev namíchat, smíchejte kompost, rašelinu a písek v poměru 3:1:1. Rostlinu přesazujte do větší nádoby, když kořeny vyplní celý prostor květináče a je jim těsno. Nejlépe je přesazovat na jaře nebo v létě. V žádném případě nesmíte porušit hlavní kořen, na to je rostlina velmi citlivá. Palmu pěstujte na světlém místě. Tyto rostliny mají rády letnění, umístěte je na terasu nebo zahradu. Nejsou odolné proti mrazu, proto pozor na mrazíky a včas rostliny skliďte. Fíkovník na zimu shazuje listy, zimu přežije na bezmrazém místě třeba i ve sklepě.

Krok 2

Citrusy z pecky se pěstují také snadno. Pokud je ale nenaroubujete, na plody budete čekat několik let. Semínka vysejte do směsi rašeliny a písku a po vzejití je přesaďte do zahradní zeminy, nebo koupené zeminy pro citrusy. Na dno nádoby dejte drenážní vrstvu z keramzitu nebo kamínků. Citrusy jsou náročné na zálivku, musejí mít stále vlhký substrát, ale nesmějí stát ve vodě. Vyžadují hodně světlé místo chráněné před přímým slunečním svitem. Nesnášejí průvan a častou změnu místa.

Krok 3

Ananas se dá vypěstovat z vrcholové růžice. Nesmí být oschlá nebo poškozená. Růžice se odkrojí, zbaví zbytku plodu a řezná rána se zasype práškem z dřevěného uhlí. Několik dní se nechá oschnout a zasadí se do zahradní zeminy smíchané s pískem v poměru 1:1 asi centimetr hluboko. Umístěte na teplé a světlé místo a zalévejte tak, aby substrát nevyschl. I v domácích podmínkách se můžete dočkat malého plodu.

Krok 4

Granátové jablko obsahuje spoustu drobných semen s vysokou klíčivostí. Semena při teplotě 22 °C vyklíčí během několika dní. Klíčivost ještě podpoříte, dáte-li semena na několik dní do lednice. Před vložením semen do země důkladně odstraňte dužinu, která každé semínko obaluje. Z pecek vyroste keřík s úzkými drobnými listy, které na zimu opadávají. Granátové jablko můžete letnit, zimu při mírné zálivce přežije na chladném místě.

Krok 5

Liči má krásná lesklá černá semena, vyklíčí na teplém místě asi za 4 týdny. Vysévají se do směsi rašeliny a písku. Mladá rostlinka má načervenalé listy. Stromky se upravují řezem a máte-li štěstí, v domácích podmínkách se plodů dočkáte až po osmi letech.

Krok 6

Snadno si vypěstujete i avokádo. Po zasazení do země by měla třetina pecky vyčnívat ven. Po pěti týdnech pecka praskne a z mezery začne růst rostlinka. V domácích podmínkách vyroste do dvou metrů, při přerůstání se snadno upraví řezem. Kvete na větvích třetího až čtvrtého řádu, proto je nutné ho zastříhávat, aby se stromek košatil.

Všechny rostliny se v období růstu hnojí, aby se podpořil jejich růst.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vypestovat-palmu-jine-rostliny-z-pecek-exotickeho-ovoce.html