jaktak.cz

Jak používat v kuchyni tofu II. | recepty

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak používat v kuchyni tofu II. | recepty. Tofu je tzv. sójový sýr, který je vydatným zdrojem komplexních bílkovin a má v kuchyni všestranné využití. Je základem jídelníčku především pro vegany, ale nemusí se jej bát ani tradiční konzumenti. Dnes vám přináším několik receptů, které vás možná překvapí i svou sladkou verzí.

Co je potřeba

Tofu a ingredience uvedené u jednotlivých receptů

Kde jej seženu?

Tofu je dnes k dostání i v běžných supermarketech (většinou v chladícím boxu spolu s vejci, droždím apod.) a zcela jistě v prodejnách zdravé výživy. Vyplatí se šáhnout po výrobku v bio kvalitě, protože běžná sója bývá geneticky modifikována.

Jaké jsou varianty?

Tofu natural má bílou barvu a je neochucené. Skvěle přejímá chutě i barvy, je vhodné k marinování i k úpravě na sladko. Natural tofu je bezlepkové. Uzené tofu je marinované v sójové omáčce a hodí se všude tam, kde používáme slaninu či uzené maso. Dodá jídlu říz. Uzené tofu však obsahuje lepek. Další varianty tofu – marinované, s bazalkou, s mořskou řasou apod. Každé tofu je možné hned konzumovat.

Krok 1

Použití tofu natural

Majonéza z tofu – je zdravější variantou té klasické, neobsahuje žádný cholesterol a má daleko méně tuku. Kostku bílého tofu (200 g) rozmixujte s 50 ml vody a 2 lžícemi oleje (nejlépe olivového) na hladkou kaši. Poté dochuťte citrónovou šťávou či octem – vhodnějším umeoctem nebo jablečným, a špetkou soli. Přidáním hořčice a nadrobno nakrájených kyselých okurek získáme tofu tatarskou omáčku.

Smaženice z tofu – ano, dokonce i míchaná vajíčka lze nahradit sójou. Na oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme tofu rozmačkané vidličkou a okořeníme špetkou kurkumy, papriky a posolíme. Pár minut smažíme a je hotovo. Pro šťavnatější chuť lze přidat více oleje či mrkev nastrouhanou najemno.

Sladký krém z tofu – rozmixujeme-li bílé tofu s trochou vody či rostlinné smetany a přisladíme sirupem (např. rýžovým), dostaneme základ pro skvělý krém, který lze použít jako náplň do koláčů, ovocných dezertů, palačinek, nepečených piškotových dortů nebo cheesecaků místo smetany či tvarohu. Můžeme dochutit citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem či cukrem.

Banánový tofu puding – osvěžující dezert získáme rozmixováním kostky tofu s jedním banánem, třemi lžícemi rostlinného oleje, vanilkovým extraktem, špetkou soli a cukrem či sladidlem dle chuti. Podáváme chlazené. Místo banánu můžeme použít jahody, mango, kakao apod.

Krok 2

Použití uzeného tofu

Halušky se zelím či brynzou a uzeným tofu – místo slaniny použijeme uzené tofu nakrájené na kostičky a osmažené na oleji.

Obalované tofu jako řízek – uzené tofu nakrájíme na plátky, obalíme v tradičním trojobalu nebo těstíčku a smažíme dozlatova.

Uzené tofu nastrouhané najemno – k posypání těstovin, rizot apod.

Uzené tofu místo slaniny v zeleninových či masových špízech – tofu nakrájíme na plátky a napícháme na špejle vedle cibule.

Rychlá pomazánka – uzené tofu stačí rozmixovat najemno a mazat na chleba. V případě potřeby lze zředit trochou vody či oleje.

Krok 3

Použití ostatních tofu

Marinované tofu stačí ohřát a podávat jako přílohu. Tofu s bazalkou je výborné např. do toastů nebo jako veganská náhrada mozzarely v salátu caprese. Tofu nakrájené na kostičky lze přidávat do různých omáček, smažených těstovin či rizot.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pouzivat-v-kuchyni-tofu-ii-recepty.html