jaktak.cz

Jak vyrobit dřevěné kytičky k dekoraci

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Dřevěné kytičky | DIY. Výroba dřevěných kytiček z větví různých stromů je zábava, která je vhodná i pro děti. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí obyčejné ořezávátko a několik větví, které si přinesete z přírody. Větve jsou lepší „mokré“, ořezávaný pruh se netrhá. Suché větve jsou jen pro trpělivé. Ořezávaný proužek se láme. Podle druhů stromů se odvíjí barva kytiček. Z olší mají kytičky atraktivní oranžovou barvu, jabloňové jsou zelené, vrbové jsou barvy přírodního dřeva.

Co je potřeba

  • větve z různých stromů nebo keřů
  • ořezávátko

Krok 1

Opatříme si větve z různých druhů dřevin. Větve nemusejí být rovné, kytičky z mírně zakřivených větví jsou nepravidelné a vypadají lépe, než z větví rovných.

Krok 2

Silnější větev ořezáváme jako tužku, ale dáváme pozor, aby proužek dřeva byl co nejdelší. Pokud máte čerstvé větve, je to velmi snadné, ze suchých to jde hůře. Používáme obyčejné ořezávátko, v prodeji jsou s různými průměry.

Krok 3

Ořezaného „hada“ stočíme do spirály (stáčí se sám) a lehce ji rozvolníme. Do středu kytičky můžeme vložit špejli nebo párátko, zakápnout lepidlem, nechat uschnout a máme zápich například do věnce.

Krok 4

Do středů kytiček můžeme také vložit korálek nebo aranžovací šípky na drátku. Středy nemusíme vyplňovat ničím, necháme volný otvor a kytičky se mohou navlékat na konce větviček ozdobného keře.

Krok 5

Dřevěným kytičkám to sluší na větvi kroucené vrby nebo lísky, kam je přilepíme tavnou pistolí. Doplnit se můžou vystříhanými motýlky z barevného papíru, velikonočními vajíčky nebo jinými doplňky.

Krok 6

Kytičky se dají lepit tavnou pistolí těsně vedle sebe také na polystyrénový základ věnce. Mezery, kterými prosvítá podklad věnce, vyplníme například větvičkami buxusu. Buxus uschne a několik let vypadá stejně, nevybledne.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-drevene-kyticky-k-dekoraci.html