jaktak.cz

Jak sušit květy a trávy na výrobu přírodních dekorací

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Dekorace ze sušených květin a trávy jsou vítanou ozdobou bytu zejména v zimním období, kdy jsou čerstvé květiny příliš drahé. Suché květy se hodí téměř do každého interiéru, barvy sušeného materiálu ladíme k barvám použitých v místnosti. Vytváření aranžmá ze sušených květin je příjemnou zábavou podzimních deštivých dnů. Rostlinný materiál si ale musíme nasbírat už teď, kdy je vše v plném květu. Vydejte se tedy na vycházku do přírody a přineste si různé druhy trav, květů a větviček. Sušení nedá žádnou práci a v zimě můžete mít každý měsíc jinou dekoraci. V článku vám poradíme, jak na to.

Co je potřeba

  • nůžky
  • provázek

Krok 1

Existují různé metody sušení rostlinného materiálu. Suší se pomocí glycerinu, hygroskopických látek, mikrovlnné trouby, horkým pískem... My budeme nasbírané trávy a květiny sušit nejjednodušší a nejlevnější metodou – pomocí vzduchu. Tímto způsobem se dají sušit téměř všechny rostliny. Květy určené k sušení nemají být příliš rozvité. Sušením se ještě otevřou a korunní lístky by opadaly. Rostliny na sušení sbíráme za slunečného dne po oschnutí rosy. Vlhké květy by mohly začít plesnivět. Stvoly nebo větvičky necháváme delší, délku upravíme při samotném aranžování. Obilí lámeme v prvním kolénku od klasu směrem dolů.

Krok 2

K sušení se hodí většina rostlin s tužšími nebo hodně nahloučenými okvětními plátky. Vhodné na sušení vcelku jsou růže, pivoňky, řebříček, zlatobýl, chrastavec, chmel, stračka, vratič a spoustu jiných druhů. Nevhodné jsou vlčí máky, kopretiny, bílé květy (nedrží barvu), luční zvonky, chrpy. Tyto květiny po usušení nedrží tvar. Ale i tyto květy využijeme, když nasušíme jen okvětní plátky a použijeme je jako výplň nebo do potpourri. Při sběru dáváme pozor, aby rostliny nebyly okousané nebo napadené škůdci. Pozor také na chráněné rostliny nebo sběr tam, kde je zakázán.

Krok 3

Doma rostliny roztřídíme podle jednotlivých druhů a svazky stáhneme obyčejnou gumičkou. Tím jak se rostliny budou vysušovat, zmenšují svůj obvod a gumička se stahuje. Při svazování provázkem se stane, že stébla vypadají. Rostliny se zavěšují na suché místo s proudícím vzduchem. Pro zachování svěžích barev je důležitá tma. Nejlépe se pro tento účel hodí půda, v paneláku jsem sušila v předsíni u stropu. Na půdě mně nasušené květiny vydržely v perfektním stavu dva roky.

Krok 4

Sušit nemusíte jen květiny a trávy. Pokud budete mít možnost, nasušte makovice, zelené i zralé obilí, chmel, větvičky se šípky, kalinu a jiné ozdobné rostliny. Hezky vypadají bodláky, např. ostropestřec, štětka soukenická nebo obyčejné knoflíky lopuchu. Pozor na ostropestřec, ten musí být bez fialového květenství, jinak uzraje při sušení a semena se rozprsknou i za obrazy :) Stejně tak orobinec – doutník. Tyto rostlinky doporučuji nesušit v bytě. Z jiných materiálů si nasbírejte zajímavě pokroucené větvičky, plody, peříčka nebo kůru a usušte je volně položené nebo na sítu.

Krok 5

Vysoušení trvá různě dlouho, podle podmínek, ve kterých sušíme a podle druhu rostlin. Usušené rostliny jsou velmi křehké. Některé květy se před sušením mohou zpevnit aranžérským drátem. Já to nedělám, bez drátu to vypadá lépe a nějaká ta zlomená sušina nevadí. Aranžmá ze sušených květin umístíme mimo dosah přímého slunce, to spolehlivě z barevných květin vytvoří stejnobarevné seno. Do příliš vlhkých prostor se také nehodí (kuchyň, koupelna). Dekorace můžete přestříkat lakem na sušené květy, obyčejný lak na vlasy vám udělá stejnou službu. Prach, který se časem usadí, vyfoukejte pomocí fénu na vlasy.

Krok 6

Na posledním obrázku je vděčná tráva k aranžování – sítina. Roste na vlhčích místech, často ve velkém množství. Nalezneme ji i na okrajích cest vlhčích lesů. Tato tráva má kulaté stvoly s krásnou zelenou barvou, která nemizí ani po usušení. Výborně se z ní pletou nádoby na aranžování nebo základy pro věnce. Doporučuji tuto trávu nasbírat do zásoby. Někdy příště se na internetových stránkách JakTak.cz objeví návod, co s ní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-susit-kvety-travy-na-vyrobu-prirodnich-dekoraci.html