jaktak.cz

Jak zažádat o příspěvek na bydlení

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Příspěvek na bydlení je dávka ze státní sociální podpory, která pomáhá lidem s nižšími příjmy s jejich náklady na bydlení. Myslíte si, že s vašimi příjmy na příspěvek nedosáhnete? Třeba ano. Na dávku mohou mít nárok i zaměstnanci či podnikatelé, záleží na výši jejich příjmů. Zohledněno je nejen nájemné, ale i platby za energie a odpady. Prosím, nepleťte si Příspěvek na bydlení s Doplatkem na bydlení, který je dávkou v rámci hmotné nouze.

Co je potřeba

- Příslušné formuláře, které najdete buď na internetu nebo vám je dají přímo na úřadu.
- Nájemní smlouva či potvrzení o vlastnictví bytu či domu (výpis z katastru nemovitostí)
- Potvrzení o platbě nájemného a energií.

Krok 1

Než se vydáte na úřad, bude dobré zjistit, zda byste vůbec na příspěvěk měli nárok. Na internetu existují kalkulačky, do kterých zadáte výši vašich příjmů, výši nákladů na bydlení a počet obyvatel města, ve kterém bydlíte, a vyjede vám přibližná částka příspěvku. Do vyhledávače zadejte: výpočet příspěvku na bydlení pro rok 2016.

Krok 2

Na jaký úřad jít? Tyto příspěvky vyřizují Úřady práce příslušné dle vašeho trvalého bydliště. Jaké jsou podmínky? V bytě, na který žádáte o příspěvek, musíte mít trvalé bydliště a mít uzavřenou nájemní smlouvu nebo být vlastníkem bytu. Podnájemní smlouva nestačí. Jak doložit příjmy? Veškeré příjmy je nutné doložit potvrzením (tj. razítkem a podpisem) zaměstnavatele, u podnikatelů je rozhodující daňové přiznání z předešlého roku. Pracujete-li na Dohodu o provedení práce či Dohodu o pracovní činnosti, požádejte vašeho zaměstnavatele také o potvrzení. Příjmy se dokládají vždy zpětně za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Krok 3

Jak doložit úhradu nákladů na bydlení? Budete potřebovat nájemní smlouvu i s předávacím protokolem a pokud to není uvedeno ve smlouvě, tak i potvrzením o počtu osob žijících v bytě. Náklady na bydlení se posuzují také zpětně za předchozí čtvrtletí a je třeba je doložit buď výpisem z účtu, ze kterého platby odcházejí, příjmovým dokladem, platíte-li hotově či ústřižkem složenky. Dokládá se jak platba za nájem, tak i za energie (elektřina, plyn, vodné a stočné, vytápění) a odpady. Platba za internet se nezohledňuje.

Krok 4

Na čem závisí výše příspěvku? Na počtu obyvatel města, ve kterém žijete, na počtu osob žijících v bytě a na celkových příjmech rodiny či společně žijících osob.

Více informací naleznete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí: www.mpsv.cz


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zazadat-o-prispevek-na-bydleni.html