jaktak.cz

Jak zavlažit rostliny během dovolené | tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Plánování dovolené s sebou přináší i otázku, jak se postarat o naše pokojové či balkonové květiny po dobu naší nepřítomnosti. Ne každý má spolehlivého souseda či přítele, který by rostliny chodil zalévat. Řešení je přitom jednoduché a vystačíme si i s věcmi, které máme běžně doma. Přinášíme tipy, jak zavlažit rostliny během dovolené.

Co je potřeba

Pomůcky dle zvolené metody – PET láhev, bavlněný provázek, savý hadr, samozavlažovací květináč

Krok 1

V prvé řadě je nutné květiny přesunout z přímého slunečního záření či zdroje tepla na místo, kde budou mít stále dostatek světla, ale zemina nebude nadmíru vysušována. Také je dobré předem odstranit veškeré suché listy a květy, které by zbytečně ubíraly vodu. Chceme-li si být jisti a máme-li dostatek času, není od věci si zvolenou metodu předem vyzkoušet. Každá květina má jinou potřebu vody, proto je těžké předem odhadnout její množství. První 3 tipy by měly zajistit potřebnou vláhu až po dobu 14 dní.

Krok 2

Tip č.1 – PET láhev

K tomuto způsobu závlahy nám postačí obyčejná plastová láhev s uzávěrem. Objem láhve zvolíme dle velikosti rostliny. Z láhve odřežeme dno a do víčka vyvrtáme několik dírek. Pomůže nám nahřátá jehlice, šídlo, otvírák, vrtačka apod. Víčko našroubujeme na petku, zapíchneme do zeminy a naplníme vodou. Rostlina si bude odebírat vodu dle potřeby.

Krok 3

Tip č. 2 – Provázek a nádoba

Tato metoda využívá provázku jako distributora vody z blízké nádoby. Vezmeme si misku, kbelík apod. a naplníme vodou. Do vody ponoříme provázek z přírodního vlákna (bavlna, len – např. lněný knot, tkanička do bot) tak, aby byl ponořený alespoň 30 cm. Druhý konec provázku zapíchneme do květináče, třeba s pomocí šroubováku. Vzdálenost mezi květináčem a nádobou by měla být co nejkratší, max. 10 cm. Nádobu s vodou je dobré umístit výše než květináč, není to ale nezbytné. U rostlin v truhlíku umístíme provázek ke každé květině zvlášť.

Krok 4

Tip č. 3 – Savá textilie

Další možností je použití savého hadru či speciální zavlažovací textilie (např. Aqua Sorb). Kvetináč postavíme bez spodní misky na textil, jehož druhý konec ponoříme do vody (můžeme využít dřez či umyvadlo). Ujistíme se, že květináč má vespod otvory pro příjem vody.

Krok 5

Tip č. 4 – Samozavlažovací květináč

Na trhu jsou k dostání i speciální samozavlažovací systémy, tzv. hydroponické. Tyto květináče jsou sice dražší, zato vám odpadnou starosti a voda rostlině vydrží až 3 týdny.

Krok 6

Tip č. 5 – Závlaha řízená počítačem nebo hodinami

Nejvyšší úroveň zavlažování pak představuje systém řízený počítačem nebo zavlažovacími hodinami, který pomocí různých vlhkostních čidel, časových spínačů a senzorů zajistí zálivku přesně podle potřeb určité rostliny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zavlazit-rostliny-behem-dovolene-tipy.html