jaktak.cz

Jak využít skořápky, slupky a listí z vlašských ořechů

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít skořápky, slupky a listí z vlašských ořechů. Vlašské ořechy, tedy plody Ořešáku královského, jsou výborné a velmi zdravé oříšky, které mají nezastupitelné místo v české kuchyni. Ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, bílkovin i minerálů, např. železa. Skořápky a slupky (oplodí) ořechů většinou vyhazujeme, což je ale škoda. Můžeme je využít při přípravě léčivých odvarů, pro obarvení vlasů, výrobě svíček apod. Pojďme se podívat, jak nám dary tohoto krásného stromu pomohou při kašli nebo vytvoří vánoční atmosféru nejen v podobě cukroví.

Krok 1

Odvar z ořechových skořápek proti kašli

Tento chutný tmavohnědý odvar je výborným lékem na suchý i vlhký kašel a pomáhá k odhlenění.

Budeme potřebovat: 12 skořápek z vlašských ořechů, 0,5 l vody

Postup: ořechy rozlouskneme a skořápky omyjeme. Podle toho, jak rychle odvar potřebujeme, si můžeme zvolit pomalou nebo rychlou metodu.

1. Pomalá metoda: skořápky namočíme do vody a necháme 12 hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Scedíme a můžeme popíjet.

2. Rychlá metoda: skořápky rovnou povaříme 10 až 15 minut ve vodě a scedíme. Odvar pijeme vlažný několikrát denně. Účinkuje většinou do druhého dne.

Krok 2

Odvar ze skořápek pro doplnění jódu

Ořechové skořápky obsahují mnoho jódu, proto kdo trpí jeho nedostatkem, může si připravit odvar, jež se popíjí před každým jídlem po dobu až 4 měsíců.

Budeme potřebovat: 2 a půl hrnku ořechových skořápek, 2 hrnky vody

Postup: Skořápky krátce povaříme ve vodě a necháme vychladnout. Scedíme a můžeme vychutnávat.

Krok 3

Výluh ze spařených listů:

Sběr: listy se sbírají v červnu a v červenci a suší se

Použití – vnitřně i zevně: do koupele, masáž pokožky hlavy, obklady, omývání

Účinky: listy ořešáku mají antiseptické a fungicidní účinky, proto pomáhájí

ZEVNĚ: při akné, unavených očích, zánětech a plísních kůže a nehtů, lupénce, pocení nohou, výtoku, vypadávání vlasů, lupům, proti vším, omrzlinám a dalším neduhům.

VNITŘNĚ: tradičně se používal pro snižování krevního cukru, katarech, jako kloktadlo při angíně atd.

Budeme potřebovat: – na omývání a vnitřní užití: 1 vrchovatou lžičku nasekaných listů, hrnek vody – na koupel: 10 dkg listí na vanu

Postup: Listy spaříme horkou vodou a necháme 15 minut louhovat nebo krátce povaříme. Scedíme a používáme jako čaj, obklad na postižená místa, pleťovou vodu či vlasovou kúru.

Krok 4

Přeliv na vlasy z listů a slupek (oplodí):

Sběr oplodí: v červenci a srpnu před dozráním jader nebo v době zralosti (sbíráme zelené, ne hnědé)

Použití: na světlé a šedivé vlasy a k podtržení tónu hnědých vlasů

Budeme potřebovat: 10 dkg slupek nebo listí, půl litru vody

Postup: Směs povaříme asi 10 minut, necháme vychladnout a vetřeme do vlasů. Necháme uschnout na vzduchu. Můžeme také přelít do lahvičky s rozprašovačem a každý den vlasy postříkat. Účinek může být patrný až po několikeré aplikaci.

Krok 5

Plovoucí svíčky z ořechových skořápek:

Budeme potřebovat: neporušené poloviny skořápek, včelí vosk nebo parafín, knoty

Postup: knoty nastříháme na délku 1 cm (podle velikosti skořápek). Ve vodní lázni si rozpustíme vosk (můžeme použít i vosk ze starých svíček), knot vložíme svisle do skořápky, přidržíme jej např. pinzetou, a opatrně zalejeme tekutým voskem. Necháme vychladnout a o vánočním čase použijeme jako krásnou dekoraci v misce naplněnou vodou.

Krok 6

Vánoční ozdoba ze skořápek:

Budeme potřebovat: pěkné neporušené poloviny skořápek, tenký drátek nebo silnější nit, háček na zavěšení, lepidlo, případně červenou stužku

Postup: z drátku si vytvoříme malou smyčku a přilepíme jej k vrchnímu okraji skořápky. Použijeme-li nit, odměříme si asi 10 cm, konce spojíme k sobě a přilepíme ke skořápce tak, aby nám vyčnívala smyčka, která pak bude sloužit jako háček. Lepidlo naneseme na polovinu skořápky a přilepíme k druhé půlce. Necháme zaschnout a máme hotovo. Můžeme ozdobit mašlí z červené stužky.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-skorapky-slupky-listi-z-vlasskych-orechu.html